RAZGOVOR

Miloš Biković za „Dnevni avaz“: Svi na Balkanu imamo isti kulturni kod

Svjestan sam svoje popularnosti i prihvatam je kao odgovornost

Biković: Jedan od najtraženijih glumaca mlađe generacije iz regiona

Piše: N. AJNADŽIĆ

23.5.2019

Uveliko se snimaju nove zgode i nezgode Petra Maraša, glavnog lika filmskog ostvarenja „Južni vetar“, kojeg igra Miloš Biković (31).

Zagolicati maštu 

Publika jedva čeka da vidi nastavak krimi filma koji je oborio sve rekorde gledanosti u regionu, a čiju režiju potpisuje Miloš Avramović.

Biković je za “Dnevni avaz” govorio o nastavku projekta, ali i o svojoj karijeri te velikoj popularnosti koju uživa.

- Još nismo sigurni šta će izaći, film ili serija. Ali svakako je u pitanju nastavak priče o omiljenim junacima koji se mijenjaju i transformiraju. Naravno, pričam o onim junacima koji su preživjeli i koji jednostavno nastavljaju sa svojim životima. Očekuje nas zanimljiv projekt, koji je vrlo uzbudljiv i koji ima duhovite dijaloge – govori nam Biković.

Radnju nije smio otkrivati, ali je sigurno da se dio nastavka snima u Kazneno-popravnom zavodu u Požarevcu “Zabela”, gdje je glavni lik Maraš završio na kraju prvog dijela filma. I Biković je objavio nekoliko fotografija sa seta.

- Fotografije objavljujem da se publika podsjeti na “Južni vetar” i junaka i da se malo zagolica mašta. Nadam se da će nastavak biti jak kao i prvi dio. Vidjet ćemo, možda i u Sarajevo opet dođemo – kaže Biković smiješeći se.

quote
<p>Glumac treba da bude i klovn i kritičar, da bude i propovjednik i neka vrsta alarma, pokazatelja i proroka, svašta nešto spada u djelatnost kulture. </p>

Biković s rediteljem Avramovićem na setu. Društvene mreže

Jedan je od najtraženijih glumaca mlađe generacije s ovih prostora, a omiljen je među publikom, posebno ženama.

- Svjestan sam svoje popularnosti i prihvatam je kao odgovornost, jer glumac ne treba da bude samo zabavljač, nego bi trebalo da zastupa neke vrijednosti, o njima govori ili o njihovom odsustvu. To sigurno jeste pažnja i blagoslov koji glumcu omogućava da radi, prenese tu poruku, ali i dijeli odgovornost kakva će ta poruka da bude – iskren je Biković.

Negiranje podjela

Ovaj Beograđanin često snima i u Rusiji, ali kaže kako nikada ne bi mogao zanemariti svoju karijeru u Srbiji.

- Posao mi dozvoljava da mogu da odem i da dođem. Odabrao sam da se vratim. Smatram da je sredina iz koje sam potekao, naš balkanski mentalitet i jezik ono na čemu se mogu izraziti osjećanja na jedan autentičan način i autentičnim ritmom. Dokaz za to i jeste “Južni vetar” i uspjeh u svim ovim našim zemljama. Jer to sve je jedan isti kulturni kod koji mi imamo na Balkanu, a posebno kada imamo identičan jezik. On negira i briše sve podjele koje postoje i koje su izraz antikulture – kazao je Biković.

Ko viri kroz špijunku 

- Privatna pitanja podilaze čovječijem instinktu da viri kroz špijunku. A to je isti onaj instinkt koji je proizveo rijaliti programe, što također smatram nekulturnim, jer skreće pažnju sa svega onoga o čemu smo mi razgovarali - ističe Biković. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.