ISPOVIJEST

Hrvatski princ Hari odlučio javno progovoriti zašto se povukao iz javnosti

Talentirani momak je, praktički rečeno, preko noći postao jedan od tamošnjih najpoznatijih modela

Roberta Bojanića povukao se sa modne scene

Edina ŠALJA/ Avaz.ba

24.5.2019

Robert Bojanić je hrvatski model koji je otkriven prije tri godine kada je otišao na kasting za "Elite Model Look" te završio na trećem mjestu. 

Prije toga, Robert se bavio savremenim plesom, a mediji u rodnoj zemlji su ga zbog riđe kose proglasili hrvatskim princem Harijem. 

Ovaj talentirani momak je, praktički rečeno, preko noći postao jedan od tamošnjih najpoznatijih modela. 

Odluka koja je sve iznenadila bila je njegovo definitivno povlačenje s modne scene, a sada je odlučio za Avaz.ba otkriti zbog čega se povukao iz javnog života, društvenih mreža te bavljenja poslom koji je mnogo volio.

- Glavni razlog mog povlačenja je zato što nas modele ne shvataju ozbiljno. U Hrvatskoj se nikako ne može napredovati, jer smo premalo tržište. Kod nas je politika - da puno radiš, a malo zaradiš. Za sebe sam se uspio izboriti i ipak sam dobivao određene svote novca i honorar, jer sam bio jedini model s narandžastom kosom. Za reviju sam znao dobiti 500 kuna (oko 130 KM) i bio sam jedan od deset modela koji su dobili novac, dok ostali nisu ništa dobivali – priznaje Robert i dodaje da je njemu jako žalosno i surovo jer mnogo ljudi misli da je revija samo dvije minute koje se modeli prošetaju, a da se iza toga krije mukotrpan rad.

Robert Bojanić: Modele niko ne shvata ozbiljno

- Dođeš pet sati prije, isprobavaš robu, imaš generalne probe, dva sata ti na lice stavljaju vosak i make up, jedva stigneš nešto usput pojesti. Revija svaki put kasni, tako da se to sve skupa oduži. I na kraju, kada sve to završi, nije ti jasno zašto ostali modeli nisu plaćeni, a odradili su posao kao i ti – govori nam hrvatski princ Hari.

On je odlučio javno istupiti, jer smatra da dizajnere nije sramota što ne plaćaju modele za revije i snimanja, a onda pozovu poznatu pjevačicu i njoj plate puno više, te time njihov rad potcijene.

- Zar jedna pjevačica koja ima viška kilograma i nema lice kao model vrijedi više od jedne profesionalne, ultrazgodne manekenke? Ne pljujem ni po kome samo mi je žao što modele ne cijene dovoljno. Kao što sam već ranije izjavio, u Hrvatskoj sve ide preko veze, iste osobe stalno viđamo po revijama, dok u inozemstvu toga nema. Ako želiš postati poznat, moraš snimiti film za odrasle da bi ti se uopće otvorila vrata. Samo se trebaš skinuti, snimiti lakozapamtljivi cajkaški hit i uspjet ćeš. Ali, žalosno je da se ne cijene pjevači koji stvarno imaju talenta i ne pjevaju "trash".

Robert Bojanić: Mediji su me prikazali u pogrešnom svjetlu

Otkrio nam je i zašto je obrisao profile s društvenih mreža i kakav posao danas radi.

- Pa tu jednostavno nema hljeba. Sada radim u jednoj firmi. Na početku mi je bilo teško naviknuti se na osam sati rada, ali sada je sve uredu. Nekad pomislim da sam mogao još čuda napraviti ili otići negdje van, no eto ipak mi se pružio siguran posao tako da me više nema na modnoj sceni - kazao je Robert.

Ono što je Robertu drago jeste što su iza njega ostale mnoge profesionalne fotografije iz Milana i Kine i da je to za njega bilo jedno nezaboravno iskustvo.

- Neki mediji su me prikazali u pogrešnom svjetlu, no ja samo želim pravdu i svima dobro u životu. Nisam, niti želim nekome nauditi, ali ne dozvoljavam da se sa mnom manipulira. Ja znam reći NE i stojim čvrsto na nogama sa svojim stavom, jer nisam povodljiv. Znam se izboriti za sebe. Bilo je i onih ljubomornih koji su me gledali s mržnjom u očima i neka su gledali, takve osobe nikada neće uspjeti u životu, ali da ih nema, ne bi život bio zanimljiv. Uvijek sam do sada u životu gledao kvalitet, kao, recimo, u školi dok su svi u razredu slušali cajke, igrali igrice, ja sam snimao filmove o Ivi Andriću. Jako dobro znam da život nije pjesma s Havaja, no ja sebi znam napraviti taj ugođaj u svoja četiri zida – govori za kraj Robert i priznaje da se nimalo ne kaje što je odustao od modne scene.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.