PLEMENITOST

Bihaćki muzičari u saradnji s migrantima snimili jednu od najpoznatijih perzijskih pjesama

"Sounds of migration" je proces u kojem učesnici međusobno upoznaju jedni druge i zajedno grade nešto lijepo

Avaz.ba

28.5.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

Kada su voditelji muzičkih radionica "Sounds of Migration" u Bihaću pitali polaznike iz Irana i Afganistana da im predstave neku od popularnih pjesama iz njihove regije, odgovor je bio gotovo jednoglasan – "Soltane Ghalbha".

To je pjesma iz istoimenog iranskog filma, snimljenog 1968. koja je postala evergrin i doživjela brojne obrade.  

Autor pjesme je Anoushiravan Rohani, jedan od najpoznatijih iranskih kompozitora i autora filmske muzike, a zahvaljujući legendarnom pjevaču Arefu, "Soltane Ghalbha" postala je opće poznata.

Pjesma govori o ljubavi, a njen naslov mogao bi se prevesti kao "Sultan mog srca".

 - Jedna strana srca mi je rekla "idi", a druga "ostani". Moje srce ne može podnijeti da bude bez tebe... Sultan mog srca si ti - neki su od stihova.

Zahvaljujući projektu "Sounds of Migration", čiji je cilj zbližavanje i kulturna razmjena između lokalnog stanovništva i migranata, ovu pjesmu upoznat će i bosanskohercegovačka publika. 

Snimljena je u izvedbi iskusnih muzičara iz bihaćkog "Haman Jazz Benda", solističke dionice pjevaju Zilan Krolahi i Ferdovs Asi (Ferdows Assy), a prateće vokale Alahdad (Allahdad) i Edalaz. Objavljen je i videospot u kojem glavne uloge, također, pripadaju migrantima.

- Pokušali smo kroz snimak prikazati dilemu o kojoj pjesma govori - ostati ili otići. To pitanje posebno je karakteristično za sve ljude koji napuštaju svoj dom, a dio srca uvijek ostaje tamo odakle su krenuli. Iako smo u prvoj verziji razmišljali da uprizorimo samo scenu rastanka glumaca Bite i Akbara, ipak smo odlučili da cijeloj priči damo i hepiend, te smo u video ubacili i scenu povratka – kaže Munib Čavkić, koji je. uz direktora fotografije Amira Selimovića, potpisnik spota kao scenarista i reditelj.

Kroz projekt "Sounds of Migration" žele se produbiti tolerancija i međusobno razumijevanje, potaknuti sve nas da oslušnemo i sagledamo pozitivne osobine svakog pojedinca.

Projekt realizira Muzička omladina Bihać u okviru "Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI") programa koji finasira USAID, a provodi IOM.

"Sounds of migration" je proces u kojem učesnici međusobno upoznaju jedni druge i zajedno grade nešto lijepo – zajedničku muziku koja nas sve može oplemeniti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.