GLUMICE

Dženana Džanić: Zike nam je pružio svu svoju ljubav

Sjećanja treba smjestiti u jednu kutiju s poklopcem

Džanić: Veoma sam emotivna osoba. S. Saletović

Piše: N. AJNADŽIĆ

31.5.2019

quote
<p>I najljepše sjećanje, kada nas neprestano obuzima, poprima oblik jezive uspomene i onemogućava svakodnevni život</p>

Predstava „Svu moju ljubav“, čiju režiju potpisuje Zijah A. Sokolović, premijerno je izvedena početkom mjeseca, a sala Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) bila je ispunjena do posljednjeg mjesta.

Mogući ishodi

Glumica Dženana Džanić igra jednu od uloga o kojoj nam je ovom prilikom i govorila, kao i o saradnji sa Sokolovićem.

- Utjelovljujem uspomenu, sjećanje. Zove se Liza i tvrdi da je neko koga je jedna porodica izgubila prije deset godina pod nerazjašnjenim okolnostima. U izvedbenom smislu, koncipirana je kao sredstvo pomoću kojeg se oživljavaju ta naviruća sjećanja na prošlost, pomisli na moguće i nemoguće. Pretpostavljamo da je Liza oteta, zarobljena, mučena i to ostavljamo na nivou pretpostavke i različitih mogućih ishoda. Istina je da su drugi zarobljeni zbog uspomena na nju - govori Džanić.

Dodaje da se od sjećanja ne može pobjeći niti da treba.

- Treba ih smjestiti u jednu kutiju s poklopcem. Biti u mogućnosti po potrebi otvoriti tu kutiju da ne bismo zaboravili, a zatim je zatvoriti - ističe Džanić.

Tematika predstave “Svu moju ljubav” je nešto teža, a na pitanje kako je ona doživjela, Džanić kaže:

- Veoma sam emotivna osoba i treba mi vremena da se osvijestim, razjasnim, oblikujem i racionaliziram određene priče, ljude i događaje iz prošlosti. Ova predstava mi je pomogla da sebi olakšam proces pozdravljanja s ljudima kada odlaze iz mog života.

Intenzivan rad

Glumica govori da je rad sa Ziketom, kako odmilja zove Zijaha A. Sokolovića, prije svega bogat i intenzivan.

- On posmatra svijet na zanimljiv i drugačiji način. Zaista nam je, u profesionalnom smislu, pružio svu svoju ljubav. Divna Ziketova rečenica koju bih izdvojila je: “Ljubav je u kretanju!” Ostavio nam je predstavu koja nam je potrebna i radujem se svakoj narednoj izvedbi - iskrena je Džanić.

Radno ljeto 

- Ljeto provodim radno. Tu je Šekspirov “Otelo” u režiji makedonske rediteljke, onda me čekaju brijunske izvedbe Sofoklove “Antigone” u režiji Lenke Udovički i, naravno, redovne repertoarske izvedbe predstave “Svu moju ljubav” u SARTR-u - govori Džanić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.