ZVIJEZDE

Ovo niste znali o Meril Strip: Nepoznati detalji iz života filmske dive

Iako nikada nije razmišljala o filmu, na nju je uticao performans Roberta De Nira u filmu "Taxi Driver" iz 1976. godine

Strip: Izgubila samo pet uloga u karijeri. Arhiv

A. Ču. / Avaz.ba

22.6.2019

Meril Strip (Meryl Streep) napunila je 70 godina. Glumica koju trenutno gledamo u HBO seriji "Nevine laži" rekorderka je po broju nominacija za Oskara. Nominovana je čak 21 put, osvojila je tri.  

Ovo su neke činjenice o Meril Strip koje sigurno niste znali.

Rođena je kao Meri Luiz Strip 22. juna 1949. godine u Samitu u Nju Džersiju. Dobila je ime po majci i baki, koje se takođe zovu Meri, ali i po najboljoj prijateljici njene majke Luiz Bakmen.

Ime Meril nadio joj je otac. On je taj naziv izmislio, odnosno oduvijek ju je zvao tako, nikada Meri Luiz.

Njena majka Meri Vilkinson Strip (Wilkinson) bila je umjetnica, dok je otac Hari Vilijam Strip Junior (William) bio farmaceut.

Predak Lorens Vilkinson bio je među prvim Evropljanima koji su se doselili na Rod Ajland. Takođe, rođaka je i Vlijama Pena, osnivača Pensilvanije, a podaci pokazuju da je njena porodica bila među prvim kupcima zemljišta u državi.

Pošto je pjevala u školskom recitalu sa 12 godina, počela je da uzima časove opere kod Estel Libling. Odustala je nakon četiri godine.

Išla je u srednju školu Bernards, gde je bila čirlidersica, a na kraju je bila i kraljica mature.

Uprkos tome što se u srednjoj školi pojavila u nekoliko predstava, nije bila zainteresovana za pozorište sve dok nije spremala "Gospođicu Džuli" na fakultetu 1969. kada je i prikupila pažnju mnogih.

Profesor glume Klinton Dž. Atkinson je jednom rekao da misli da niko Meril nije nikada učio da glumi, "naučila je samu sebe".

Meril je čak razmišljala o tome da upiše pravo, ali se uspavala za intervju, te je smatrala da je to znak da ne treba da mašta o tome.

Iako nikada nije razmišljala o filmu, na nju je uticao performans Roberta De Nira u filmu "Taxi Driver" iz 1976. godine.

- To je bio tip glumca kakav sam željela biti kad porastem - rekla je jednom prilikom Meril.

Te godine, nesupješno se završila njena audicija za ulogu u filmu "King Kong". Razlog zbog kog su je odbili - jer nije bila lijepa.

Prvi put na filmu je glumila 1977. u ostvarenju "Džulija" sa Džejn Fondom (Jane).

Uloga u mini-seriji "Holokaust" donijela joj je prvu Emi nominaciju.

Prvog Oskara dobila je za ulogu u filmu "Kramer protiv Kramera". Poznata je priča da je nagradu zaboravila u toaletu nakon pobjedničkog govora. Najviše vremena između dve nominacije za ovu prestižnu nagradu prošlo je između 1990. i 1995. godine.

Meril Strip je izgubila samo pet uloga u svojoj karijeri: pomenutu u "King Kongu", zatim u "Američkom žigolu", "Slatkim snovima", "Ostacima dana" i ulogu Elizabete I u istoimenom filmu.

Njen film koji je najviše zaradio je "Mama Mia!".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.