JET SET

Stihovi Dare Bubamare završili u Muzeju savremene umjetnosti

Dara Bubamara. Arhiv

Alo.rs

29.6.2019

Stihovi pjesme "Zidovi", koju je pjevačica Dara Bubamara otpjevala prije više od deset godina, našli su se na izložbi "Ženske priče" u Salonu Muzeja savremene umjetnosti, a popularna pjevačica istakla je u razgovoru za "Alo" da joj prija što je poslužila kao inspiracija mladoj umjetnici Nadeždi Kirćanski, koja je iskoristila njenu pjesmu.

Iako još uvijek nije stigla vidjeti izložbu, niti  popričati s autorkom, Dara je rekla da je izuzetno sretna što su baš stihovi njene pjesme završili na zidovima kulturne institucije.

- Trenutno sam u Rovinju i zbog toga nisam stigla otići na izložbu i ispratim sve to, ali čula sam od prijatelja da se stihovi moje pjesme nalaze u Salonu Muzeja savremene umjetnosti. Mogu samo da kažem da sam jako sretna zbog toga. Lijepo je kada znate da ste nekome poslužili kao inspiracija - kaže Dara Bubamara za "Alo" i dodaje da je stihove popularne pjesme, koja je ujedno i jedna od njenih ličnih karata, napisala Marina Tucaković, kojoj je zahvalna do groba.

Izložba "Ženske priče" na temu lične borbe i preispitivanja svog identiteta biće otvorena do 1. jula u Salonu Muzeja savremene umjetnosti. Izložba se bavi prezentiranjem i afirmacijom mladih umjetnica na umjetničkoj sceni, a osim Nadežde Kirćanski, autorke izložbe su Gorana Bačevac, Svetlana Bulatović, Sanja Ćopić...

S druge strane, mlada umjetnica Nadežda Kirćanski, jedna od autorki na izložbi kojoj su stihovi Darine pjesme poslužili kao inspiracija, u razgovoru za „Alo“ objasnila je zbog čega je baš odabrala pjesmu popularne folkerke. 

- "Ovi zidovi duše imaju više nego mi" je pozajmica stiha iz pjesme Dare Bubamare s malom izmjenom na kraju. Iskoristila sam tekst pjesme uz koju je moja generacija odrastala kao opće mjesto popularne kulture. Ovako izvučen iz konteksta i djelimično izmijenjen ovaj tekst se čita kao pokazatelj odnosa u društvu. Željela sam pokazati da institucije nemaju uvijek sluha za popularnu kulturu jer su često zatvorene i zaštićene u društvenom mjehuru koji je oko njih formiran - kazala je Nadežda. 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.