I PAD JE LET

Kako je Miloš Čorak napisao knjigu o legendarnom Davorinu Popoviću

Čorak: Davorin je besmrtan. Arhiva

Razgovarao: Fuad MUSTAFIĆ

30.6.2019

„I pad je let i pad je let, čovjeku nije dosta što može preko mosta. Hoće sve, takav je svijet, čudan svijet...“ – stihovi su legendarne sarajevske grupe „Indexi“, koji su bili lajt motiv Milošu Čorku iz Novih Karlovaca iz Srbije da napiše knjigu posvećenu Davorinu Popovići i njegovim „Indexima“.

Prije nekoliko dana promocija knjige „I pad je let“ održana je u Sarajevu, a prostor ateljea „Figura“ bio je premal da primi sve one koji su došli da uživaju u pjesmama legendarne grupe i pričama o Pimpeku, Bodi, Sinanu, sarajevskoj pop-rok školi...

Neizbrisivi trag

Kako nam je kazao Čorak, ova knjiga je samo mali dio onoga što su „Indexi“ i Davorin Popović ustvari ostavili iza sebe.

- Roman je baziran na pjesmi „I pad je let“, čije je stihove napisao Duško Trifunović. Stihovi imaju posebnu simboliku, koju čitaoci mogu otkriti ukoliko pročitaju knjigu. Knjiga je s druge strane posvećena Davorinu i „Indexima“, a ovo je ujedno i jedan samo mali način kako da im se zahvalimo za sve ono što su uradili za nas. Jedina stvar koja je sigurna u ovom romanu, jeste da su pjevač i „Indexi“ vječni i neprolazni – kazao je Čorak.

Prema njegovim riječima, „Indexi“ su pokrenuli svojevremno muzički talas koji je zapljuskivao mnoge obale.

- Njihova struja se osjeti i danas. Mnogi se pitaju šta bi se desilo da se „Indexi“ nikad nisu pojavili. Ostavili su veliki utjecaj na sve nas. Smatram da je Davorin najveći pjevač našeg jezika.To je nesumnjivo. To je čovjek koji je ostavio neizbrisivi trag na našu cjelokupnu kulturu. On je besmrtan. Iako nije fizički sa nama, mi slušamo njegove pjesme. Slušaju ih i generacije koje su došle poslije. Dakle, mnogo je razloga zbog čega sam se odlučio pisati o Davorinu i „Indexima“ – rekao je Čorak.

Davorin Popović i njegovi "Indexi". Arhiv

Ističe da i današnje mlađe generacije znaju cijeniti kvalitet ove kultne sarajevske grupe.

- Dok sam bio student posjećivao sam različite svirke. Brojni izvođači na svom repertoaru imaju bar jednu pjesmu „Indexa“. Mirno se stoji na njihovim pjesmama. U Beogradu, ali i nekim drugim gradovima regije, redovno se održavaju koncerti posvećeni njima. Svakodevno se mogu čuti i njihove pjesme i na radio stanicama. Oni nisu zaboravljeni – istakao je Čorak.

Priznaje da je mnogima čudno to što se uopće odlučio da napiše knjigu o jednoj muzičkoj grupi posebno zbog toga jer je završio Ekonomski fakultet.

- Knjigu nisam pisao zbog nekog komercijalnog uspjeha. Ja imam utopijski pogled na svijet. Nikad se ne zna ko će je uzeti i pročitati. Napisao sam je zato što volim „Indexe“. U vremenu u kojem živimo, nažalost, mnogima je čudno da se neko bavi ovom temom i da ovo piše. Ona će poslužiti drugima koji žele nastaviti istraživai i pisati o „Indexima“. Ako se neko nasmije uz knjigu i kaže mi da je uživao, to mi je više nego dovoljno – kazao je Čorak.

Najveći Sarajlija

Dok je prikupljao materijal za knjigu, kaže da je stekao nekoliko vrijednih poznanstava koje će mu služiti cijeli život.

- Ova knjiga mi je do sada mnogo donijela. Danas se sve mjeri nekim klikovima, lajkovima, brojem pregleda. Ja nekako imam drugačiji pogled na svijet, i na život uopće. Ljude, koje sam upoznao i koje sam usput sreo dok sam pisao knjigu, meni su najbitniji. Volim da kažem da očekujem ništa, ali da prihvatam sve – kazao je.

Osim sarajevske promocije, „I pad je let“ bit će predstavljena i publici u Srbiji.

- Knjiga je naravno prirodno krenula iz Sarajeva. Davorin je jedan od najvećih Sarajlija i tema je smještena naravno za glavni bh. grad. Ovo je, usudit ću se reći i knjiga o Sarajevu – objasnio je Čorak.

Osim što se bavi pisanjem, bavi se i poljoprivredom. Ovaj drugi poziv, priznaje, izabrao je zbog trenutno teške finansijske situacije u kojoj se nalazi naše društvo.

- Radim u jednoj firmi koja se bavi maloprodajom sportske opreme. Pored toga, porodično se bavim voćarstvom. Bivši sam student ekonomije, pa nemam nekog dodira s pisanjem, ali to volim. Danas je sasvim normalno da se čovjek mora baviti i drugim poslovima. Jednostavno, takvo je vrijeme došlo. Srećom, bavim se onim što volim i uživam u svemu tome – zaključuje ovaj mladi Beograđanin.

Sarajevski mural

- Čim sam čuo da je u Sarajevu izrađen mural u čast Davorina, odlučio sam da ga obiđem. Vidio sam kako izgleda. Vrlo je teško Davorina staviti u jedan kalup, ali mislim da ga je umjetnik uspio fino prikazati. Sarajevo je zaista dugo čekalo na Davorinov mural. Svaka čast za ideju, ali i realizaciju – kazao je Čorak.

Ništa bez Miše Marića

Legendarni Mišo Marić dosta mi je pomogao. Da njega nije bilo ništa se ne bi desilo. Mišo je živa legenda i nepresušna enciklopedija. Naravno, velika zahvala pripada i Nuni Arnautaliću, Ranku Rihtmanu, Josipu Dujmoviću, Peci Popoviću... Također, veliki doprinos dao je i Goran Mikulić, koji je izdavač romana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.