IZA KULISA

Splitski festival krije brojne skandale: Arsen Dedić izviždan, Mišo Kovač ostavio suprugu, a Oliver Dragojević "srušio" Prokurative

Estradni menadžer Ivica Bubalo prisjetio se i kako su neki autori i izvođači tokom godina htjeli naplatiti svoj nastup

Mišo Kovač,Oliver Dragojević i Arsen Dedić. 24sata

Avaz.ba

6.7.2019

Tokom 58. izdanja Splitskog festivala, prvo na ljetnoj pozornici kina Bačvice, a potom na Prokurativama, gdje se održava i danas, brojni pjevači otpjevali su više od 800 pjesama, a osim nezaboravnih melodija, često su nudili i skandale, prenosi 24sata.

Neponovljivi kantautor Arsen Dedić bio je ujedno i jedini umjetnik koji se nikad nije vratio Splitskom festivalu. Prvo je 1964. Arsenova pjesma "Kuća pored mora" prezentirana na Splitskom festivalu, a prethodno su je odbili na Opatijskom, Zagrebačkom i Beogradskom festivalu. No pravi skandal izbio je 1969., kad je Arsen osvojio prvu nagradu žirija za pjesmu 'Vraćam se”. Publika ga je, misleći da je dobio glavnu nagradu Grand Prix, brutalno izviždala jer im se više svidjela pjesma 'Nono', koju su tad izvela Tereza Kesovija (80) i Klaudio Vila (Claudio Villa). 

- Sa Splitskim festivalom nisam raskinuo zato što nisam dobio nagradu, nego zbog toga što sam vidio kakve stvari ulaze na festival. Ako tako stoje stvari, ima li na taj festival uopće nešto smisla slati – pitao se u kasnijem intervjuu Arsen.

Sličnu sudbinu doživio je i legendarni pjevač Mišo Kovač (77). Split mu je zamjerio što je zbog ljubavi prema Aniti Badurini ostavio suprugu Ljubicu. Mišo im je stihovima s pozornice poručio: 'E, baš ću je ženiti'. Pjesmu Stjepana Mihaljinca "Proplakat će zora" prethodno su odbili svi pjevači.  


- S tom ću pjesmom pobijediti, napraviti lom! Bolji od mene može biti jedino neko ko će pjevati himnu - samouvjeren je bio Mišo, koji je i pobijedio.

Godinama kasnije Miši je bilo dovoljno da, kad izađe na binu, samo raširi ruke, a publika uglas pjeva njegove hitove. U moru kvalitetnih domaćih autora i pjevača, jedna od najvećih inozemnih zvijezda bila je brazilska pjevačica Tuca.  Pjevačica se sprijateljila s autorom Tomom Bebićem. Postali su odlični prijatelji, a Bebić ju je, svaki put kad bi se vidjeli, srdačno pozdravljao i pitao: "Gdje si, Tuko moja". 

Oliver Dragojević je osvojio Split kad se 1978. popeo na pozornicu i otpjevao "Oprosti mi pape", pjesmu čiji je jedan od pisaca bio Momčilo Popadić zvani Pop. Zdenko Runjić je kasnije napisao da je Oliver izvedbom doslovno srušio Prokurative. No manje je poznat detalj da Popadića, koji je dobio nagradu za tekst pjesme, nisu htjeli pustiti na binu jer je imao kratke hlače. Estradni menadžer Ivica Bubalo prisjetio se i kako su neki autori i izvođači tokom godina htjeli naplatiti svoj nastup na festivalu u Splitu. 

- Niko nije direktno tražio novac, ali bilo je onih koji su istrčali pred rudo i na sav glas pričali kako neće nastupati ako im se ne plati. No,ipak su oni bili ti koji su prvi dotrčali na nastup. Festival je nekad bio jači od bilo kojeg izvođača i svi su ovisili o nastupu. Danas je to drugačija pjesma – rekao  je Bubalo za 24sata. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.