ISPOVIJEST

Marina Tucaković: Ako sam preživjela smrt sina, onda ću i rak

Zdravlje održava ishranom, prije svega sokovima od atonijе i cvekle, a jedini porok kojeg nikako ne može da se odrekne jesu cigarete

Marina Tucaković. Arhiv

Avaz.ba

8.7.2019

Marina Tucaković, jedan od najpoznatijih tekstopisaca, progovorila o svom zdravstvenom stanju. Dijagnosticiran јој je rak u februaru 2018. godine i odmah je zbog veličine i ozbiljnosti uklonjen. Ljekari su јој spasili život, ali borba i dalje traje.

Zdravlje održava ishranom, prije svega sokovima od atonijе i cvekle, a jedini porok kojeg nikako ne može da se odrekne jesu cigarete.

Primijetila sam promjene na dojci i osjećala sam se jako loše, čak sam počela i da mršavim, a to su bili već simptomi odmakle bolesti. Otišla sam kod ljekara, uradila osnovne analize i odmah mi je potvrđena dijagnoza. Pored toga tada mi je otkriven i dijabetes, za koji nisam ni znala da ga imam. Sve to је dodatno zakompliciralo moje ionako teško stanje - rekla je Marina i otkrila detalje svoje borbe s karcinomom.

Tvrdi kako nije bila iznenađena činjenicom da je bolesna. 

- Nisam burno reagirala niti pravila dramu, jer sam navikla da sebe uvijek stavljam na posljednje mjesto. U životu mi se toliko ružnih i teških stvari izdešavalo da sam navikla da reagiram па loše vijesti. Jednostavno, rekla sam sebi da moram da se pomirim s istinom i da počnem dа se borim. Odlučila sam da slijedim sve preporuke ljekara i moj ključni savjet svakome ko oboli jeste da upravo to radi. Ljekare morate slušati - ispričala je Tucaković.

Nakon operacije, uslijedila je agonija i višemjesečni boravak u bolnici.

- Nakon operacije u Beogradu, dolazila sam i odlazila iz bolnice, i to je trajalo mjesecima. Bila sam u veoma lošem stanju, rezultati su bili katastrofalni. Moje zdravstveno stanje nije idealno, all je sto puta bolje nego na početku. Zato savjetujem svim ženama da ne idu mojim putem, već da, čim primijete neku promjenu, odu kod ljekara, jer je vrijeme lijek. Bolest nije naivna, rak je kao neka epidemija koja napada sve više mladih. Ako sam preživjela smrt svog sina, preživjet ću i bolest - poručila je Marina Tucaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.