SJEĆANJA

Ena Begović, da je živa, slavila bi 59. rođendan

Stradala je u saobraćanoj nesreći 2000.

Begović: Bojala se voženje automobilom i avionom. Arhiva

Piše: Avaz.ba

10.7.2019

Ena Begović, da je živa, jučer bi proslavila 59. rođendan.  Nezaboravna glumica rođena je rođena 8. jula 1960. u Trpnju na Pelješcu, a karijeru je započela s 18 godina u filmu Lordana Zafranovića "Okupacija u 26 slika".

 Sa 16 godina bila je prvakinja Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu te je odigrala više od 20 glavnih uloga, a jedna od najpopularnijih svakako je ona barunice Kasteli (Castelli) u istoimenoj predstavi.  

Ena je umrla 15. avgusta 2000. nakon nesreće na otoku Braču. U džipu se vozila s mužem Josipom Radeljakom, majkom Terezom i jednomjesečnom kćerkom Lanom. Za volanom je bio Leo Radeljak, Josipov sin iz prethodnog braka.

Krenuli su na ručak kod Radeljakove prijateljice na Brač, a tada 18-godišnji Leo je promašio kuću. Nastavio je voziti uskim, strmim putem između vikendica i pritom je zapeo za kamen te razbio maglenku. Josip je tada krenuo da sjedne za  volan.

Obojica su izašli iz auta koji je nakon toga počeo nekontrolirano kliziti unatrag i završio je u provaliji. U nesreći su bili povrijeđene Tereza i Lana, a Ena je ispala iz auta i zadobila frakture lubanje te ozljede mozga zbog kojih je ubrzo umrla. 


Ena je, kako pišu mediji u Hrvatskoj, imala malo bliskih prijatelja, među kojima su bili i reditelj Jakov Sedlar, glumica Ankica Dobrić, koju je upoznala tokok studija te Alka Vuica.

- Strašno se bojala auta, kao da je predosjećala. Ni u avionu joj nije bilo ugodno. Sjećam se da je išla kod psihijatara zbog tog straha, pa je i mene poslala jer sam se i ja bojala letjeti - kazala je Alka za Jutarnji List 2010. godine.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.