HLADNO PIVO O skorom nastupu u Sarajevu, rokenrolu, racionalnosti...

Mile Kekin: Robovi smo trpanja u nacionalne torove

Grupa nastupa 27. jula na Festivalu „Live Stage“ u bh. prijestonici

N. AJNADŽIĆ
12.07.2019 10:39

Kekin: Sarajevu ne treba „Hladno pivo“ da mu vrati rokenrol sjaj

Foto: Arhiva

Svih ovih godina stekli smo mnogo prijatelja u Sarajevu. Imamo i svoja mjesta gdje izlazimo  

Sarajevo je oduvijek bilo centar dobre muzike, posebno rokenrola. To je, čini se, s godinama zapostavljeno, ali novi muzički festival „Live Stage“, koji će biti održan krajem jula, za cilj ima vraćanje starog sjaja bh. prijestonici. 

Rokenrol sjaj 

Za dobar provod, između ostalih, pobrinut će se i Mile Kekin, koji će sa svojim „Hladnim pivom“ nastupiti 27. jula.

- Sarajevu ne treba „Hladno pivo“ da mu vrati rokenrol sjaj. Taj grad je proizveo mnogo rok bendova i ima dovoljno roka. „Hladno pivo“ je tradicionalno u bh. prijestonici, imamo fanove koje obilazimo već decenijama. Barem jednom godišnje tu smo da podsjetimo ljude na neku priču i historiju. Sarajevo ima svoju rok scenu koja je značajna u cijeloj regiji – govori nam Kekin, frontmen popularnog hrvatskog benda.

Ističe da glavni grad BiH mnogo voli i cijeni. Upravo u Sarajevu nedavno je promovirao svoj solistički album „Kuća bez krova“ na kojem se nalazi i duet „Atlantida“ s Bajagom. Kekin kaže kako ta pjesma neće biti izvedena na „Live Stageu“ jer ipak dolazi sa svojim momcima iz benda.

Srce i mozak 

- „Atlantida“ je pjesma za sve one koji pripadaju racionalnoj manjini. Već decenijama smo robovi trpanja u nacionalne torove. A upravo tom pjesmom htio sam naglasiti da, osim nacionalnog, ljudsko biće odlikuje i racionalno. Važno je sačuvati zdrav razum. Jer ove političke elite non-stop raspiruju iracionalnost kako bi oni mogli racionalno ostati na vlasti. Vrlo je važno ljude posjetiti da ne razmišljaju samo srcem nego i mozgom konačno. To je slično, ako ne i isto, u svim ovim našim državama. Postali smo baš zatočenici raznoraznih organizacija koje se nazivaju strankama – zaključuje Kekin.

2 ujutro i 10 navečer  

- Ne bih znao reći gdje je najbolje, a gdje najgore. Nastupi ovise o mnogo stvari, o organizatorima, trenutku, produkciji... Ne mogu reći da mi je u nekom gradu bilo najgore, a negdje drugo najbolje. Dobro prolazim svugdje gdje me razumiju i gdje se mogu identificirati s našim pjesmama. A to je svugdje u regiji. Bude lošijih i bude boljih koncerata, ali to nije vezano za grad ili mjesto, već ovisi od trenutka, a nekad smo i mi u lošoj formi. Nije isto kada sviraš u 2 ujutro i u 10 navečer. I mi smo ljudi i to se ponekad osjeti – iskren je Kekin. 

 

Komentari

NA VRH