'KUDA IDEŠ, AIDA'

Izudin Bajrović o filmu o Srebrenici: Teško je igrati sa sinom i njega zamišljati u nekim situacijama

Ostaje kao dokument za buduće generacije

Dino i Izudin Bajrović: Igraju sina i oca. Društvene mreže

Piše: N. AJNADŽIĆ

17.7.2019

Ekipa filma „Quo vadis, Aida“ (Kuda ideš, Aida), s bh. rediteljicom Jasmilom Žbanić na čelu, ovih dana snimila je posljednje scene potresne priče o Srebrenici.

Rame uz rame 

Sve vrijeme snimanja svi detalje o ovom projektu čuvani su u tajnosti.

Jednu od ključnih uloga u filmu tumači Izudin Bajrović, a s ocem rame uz rame igra i sin Dino.

- Kad sin i otac to postanu i u filmu – napisao je Izudin na Facebooku uz objavljenu fotografiju s Dinom.

Izudin Bajrović je s nama podijelio iskustva sa seta filma „Kuda ideš, Aida“, koji privlači veliku pažnju javnosti, jer govori o genocidu počinjenom u julu 1995. godine.

- Naravno da se radi o surovom filmu, o stradanju. Ne može ni o čemu drugom biti. Vidjeli ste da je i moj sin Dino tu. Igramo oca i sina. To je lijepo iskustvo, ali istovremeno i teško. Jer, stavljati se u takve situacije i imati svog sina pored sebe i zamišljati njega u tim situacijama... Nije jednostavno, pa čak ni kada se glumi – iskren je Bajrović.

Tragična vremena 

Otkriva nam da se priča odvija oko porodice koja se nalazi u vrtlogu dešavanja tih tragičnih vremena u Srebrenici.

- I snimano je u dosta surovim uvjetima. Počeli smo u vrijeme hladnoća, a završili snimanje za vrijeme velikih vrućina na otvorenom u Hercegovini. Ali, hvala Bogu, svi smo izdržali do kraja. Završili smo film koji je vrlo bitan za sve nas. Ostaje kao dokument za buduće generacije da mogu znati šta se sve tu dešavalo – zaključuje Bajrović.

Realno i imaginarno 

- Naravno, radi se o umjetničkom djelu, ne o dokumentarnom, ali se u velikoj mjeri oslanja na ono što jeste dokument i stvarnost. Ima realnih, ali i imaginarnih likova koji zaista i mogu biti stvarni. Jer je mnogo ljudi bilo u istoj situaciji i mnogo porodica s takvim ili sličnim sudbinama – govori nam Bajrović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.