TUGA

Koji su nas velikani napustili u 2019. godini: Iza njih su ostala velika djela i neizreciva bol

Neki od njih su nastradali u saobraćajnim nesrećama

Piše: A. Ka. / N. Č. / E. Š.

18.7.2019

Šaban Šaulić - Avaz
Nesreća u kojoj je poginuo Šaban Šaulić - Avaz
Nesreća u kojoj je poginuo Šaban Šaulić - Avaz
Kralj narodne muzike - Avaz
Nesreća u kojoj je poginuo Šaban Šaulić - Avaz
+17

U prvih šest mjeseci 2019. godine napustilo nas je nekoliko velikana iz svijeta glume, muzike... Neki od njih su nastradali u saobraćajnim nesrećama, kao što je to bio slučaj sa Šabanom Šaulićem, nekrunisanim kraljem narodne muzike, dok su neki preminuli i tako otišli na bolji svijet.

Pjevač Marko Bulat u svojoj pjesmi „Nebeska kafana“, najbolje je ilustrovao tugu koja nas pogodi kada stignu vijesti da više nema nekog velikana.

- Pamtite me po pesmama mojim, jer ne mogu boli da prebolim, jednog dana neću biti s vama, mene čeka nebeska kafana.

Prisjetite se velikana koji su nas napustili u ovoj godini na sljedećim stranama.






Marko Nikolić. Arhiv

Marko Nikolić

Marko Nikolić, srbijanski gluman preminuo je u 2. januar u 73. godini života i slobodno se može reći da je regionalna glumačka scena izgubila mnogo. Mnogi su ga upoznali kao Gigu iz čuvene serije “Bolji život”. Ostvario je niz uloga zbog kojih je sve do smrti ostao jedan od najpopularnijih glumaca. “Boško Buha”, “Karađorđeva smrt”, “Policajac sa Petlovog brda”, “Kralj dinastije Obrenović”, “Srećni ljudi”, “Devojački most”, “Užička republika”, “Dnevnik uvreda”, “Petrijin venac”, samo su neki od filmova i serija u kojima je glumio. Velike uloge dogodile su se i na pozorišnim daskama, a od 1970. godine bio je član Narodnog pozorišta u Beogradu. Njegovi zadnji glumački dani bili su posvećeni seriji “Komšije”. Za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti dobio je nagradu “Pavel Vuisić”.

Ivo Gregurević. Arhiv

Ivo Gregurević

Drugog dana 2019. godine napustio nas je i jedan od najpoznatijih hrvatskih glumaca Ivo Gregurević, koji je preminuo u 67. godini. Gregurević je pronađen mrtav u svom stanu.

Rođen je u Donjoj Mahali kod Orašja. Po završetku srednje škole upisuje Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu. Na filmu je debitovao 1977. (“Ne naginji se van”, B. Žižića) glavnom ulogom provincijalca na radu u Njemačkoj. Iste godine snima kultni film Antuna Vrdoljaka “Mećava” u kojemu igra lik Ivana. Dobitnik je najprestižnije nagrade “Vladimir Nazor”. U Orašju je 1995. pokrenuo festival Dani hrvatskog filma. Iza sebe je ostavio više od 90 filmova, 19 televizijskih serija te tridesetak pozorišnih predstava.

Đelo Jusić. Arhiv

Đelo Jusić

Čuveni kompozitor Đelo Jusić preminuo je 31. maja u 80. godini u Zagrebu. Vrhunski kompozitor dugo vremena borio se s karcinomom prostate. Karijeru je započeo s "Dubrovačkim trubadurima" davne 1961. godine. Đelo Jusić se već decenijama ubraja među najznačajnije ličnosti muzičke i umjetničke scene na ovim prostorima. Komponirao je "Srebrenički inferno", koji je za mnoge najljepši dar koji je jedan umjetnik dao Bosni i Hercegovini.

Šaban Šaulić. Arhiv

Šaban Šaulić

Kralj narodne muzike Šaban Šaulić poginuo je 17. februara u teškoj saobraćajnoj nesreći u Njemačkoj. U nesreći su učestvovali Mazda i Seat u kojem se nalazio i Šaulić. Policija je utvrdila da je vozač Mazde bio pijan i da nije imao vozačku dozvolu. Šaulić je u trenutku nesreće bio sa vozačem i kumom, a krenuli su na aerodrom. Tada je teško povrijeđen i njegov klavijaturista Mirsad Kerić, koji nekoliko dana poslije preminuo u bolnici.

Divna Karleuša. Arhiv

Divna Karleuša

Divna Karleuša, novinarka, radijska voditeljica i majka srbijanske pjevačice Jelene Karleuše, preminula je 3. maja u 61. godini poslije duge i teške bolesti. Divna se tri godine borila sa karcinomom pluća. Divna Karleuša je bila radijska voditeljica i najslušaniji glas Radio Beograda. Nakon 33 godine rada na radiju, Divna se povukla iz tog posla, ali ne i iz medija pa su je gledaoci mogli gledati u rijaliti emisijama "VIP Veliki brat", "Akademija debelih", "Parovi" i "Farma".

Miša Janketić. Agencije

Mihailo Miša Janketić

Jedan od najvećih glumaca s prostora bivše Jugoslavije Mihailo Miša Janketić preminuo je 15. maja u 80. godini. U bogatoj karijeri odigrao je više od stotinu uloga u pozorištu, najviše u svom Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Ogroman trag ostavio je i na filmu, televiziji i radiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.