LJEPOTICE

One su bombe: Šta je tajna uspjeha bh. manekenki u inozemstvu

Ljubomorni me prozivaju da sam operirana

Piše: N. AJNADŽIĆ – F. MUSTAFIĆ

21.7.2019

Ema Golijanin - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+13

Ema Golijanin, jedna od najpoznatijih bh. manekenki, prije nekoliko dana imala je vrlo zapažen nastup na reviji kupaćih kostima u Majamiju. Na ovoj Sedmici mode svoje kreacije predstavili su neki od najuspješnijih dizajnera iz cijelog svijeta, a atraktivna Ema nosila je čak tri revije.

- Internacionalni uspjeh ne dolazi preko noći. Iz mog iskustva potrebno je bilo mnogo truda da bih postigla to što jesam. Osim modelinga, uvijek sam radila kao koreograf i dizajner produkcije jer uživam u tome. “Miami Swimweek” je moja omiljena sedmica mode, jer sam uvijek motivirana da treniram i izgledam što bolje – kazala je Golijanin iz Los Anđelesa za “Avaz”.

Predstavljanje BiH u pozitivnom svjetlu

- Uživam da radim s dizajnericama koje su veoma kreativne i uspješne žene, koje me inspiriraju. Sretna sam što mogu da predstavljam našu zemlju u pozitivnom svjetlu u inozemstvu i da inspiriram mlade ljude pokazujući im da je, uz mnogo truda i upornosti, moguće uspjeti – kazala je Golijanin.

Ova Sarajka nije jedina koja ima priliku prošetati svjetskim modnim pistama. Karijeru u svjetskim prijestonicma mode uspješno grade ili su gradile i još neke bh. manekenke Amra Čerkezović, Sarah Čerkez, Ana Marija Jurišić, Nataša Borozan, Delila Softić...



Džejla Glavović-Očuz: Jedna od naših najuspješnijih manekenki modela - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Skaut za mlade

Šta je ustvari potrebno za uspjeh vani? Jer, ljepotice iz cijelog svijeta slijevaju se u modne centre Pariz, Milano, London, Majami... pokušavajući privući pažnju na sebe. I više njih se vrati kući, nego što uspije.

Džejla Glavović-Očuz, jedna od naših najuspješnijih manekenki modela, danas radi kao skaut za djevojke koje tek trebaju da okuse svijet manekenstva.

- Za uspjeh su potrebni određeni faktori, a to su prije svega proporcije, visina, upečatljiv i neobičan izgled, gracioznost, senzibilitet za scenski pokret. Pa čak i dar za glumu, što je potrebno da model posjeduje za mnoga snimanja. Također, neophodna je dobra energija i inteligencija, koja mora biti dovoljno izoštrena da model zna kako da kreaciju ili proizvod "proda" konačnom kupcu kroz svoje poziranje i samo prezentovanje – kaže Glavović-Očuz.

Ističe da ovo sve ipak nije dovoljno, ukoliko manekenku ne prepoznaju menadžeri koji će joj omogućiti odlazak u inozemstvo.

- To je zapravo agent ili matična agencija koja mora prepoznati tip modela i na koje tržiste i u kakve agencije plasirati modela u svijetu. Kad nešto od nabrojanog ne štima, nastaju poteškoće. Istina je da sam pomogla mnogim modelima iz BiH, ali sam mnogima i matični agent preko svoje modne agencije – dodala je Glavović-Očuz.

Ana Marija Jurišić: U BiH manekenstvo nije posao od kojeg se može zaraditi - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7

Ana Marija Jurišić imala je zapažene modne angažmane u evropskim zemljama. Uvijek ističe da u BiH manekenstvo nije posao od kojeg se može zaraditi.

- Još je kao hobi, jer nemam primanja od toga. Međutim, da bi zaista to bio stalni posao potrebna su stalna odricanja, dobra poznanstva, agencije, bookeri, ulaganje u sebe... Naravno da bih odmah prihvatila da mi se ponudi da idem u inostranstvo. I danas se trudim da ostvarim uspjeh. Svaki dan treniram po dva puta sa privatnim trenerom, njegujem lice, kosu i tijelo. Moj X faktor su oči i nos za koji su me dosta prozivali da je operiran, ali vjerovatno oni koji su ljubomorni – ističe Jurišić.

Sarah Čerkez: Posvetila se porodici i majčinstvu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Iako već neko vrijeme nije dio modnog svijeta, jer se posvetila porodici i majčinstvu, Sarah Čerkez je primjer manekenke iz naše države koja je uspjela na inozemnom tržištu.

Dugo je živjela u Milanu, gdje je svojevremeno gradila uspješnu manekensku karijeru.

- Sve zavisi koliko je čovjek uporan i koliko želi da uspije u tome čime se bavi. Naravno da je svaka profesija teška i da ima svoje uspone i padove. Ne mislim da je posao modela kao posao teži od bilo kojeg drugog, ako čovjek želi s time da se bavi – kazala nam je Čerkez.

Priznaje da je u BiH vrlo teško uspjeti pogotovo jer je domaće tržište malo i nezanimljivo etabliranim brendovima.

- S druge strane, teže je u drugoj državi jer ste tu sami. Ali se vrijedi boriti. Ja i dalje radim u inostranstvu, bavim se ugostiteljstvom i jednako je teško – rekla je Čerkez.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.