SARAJEVO Veliki interes za muzički spektakl "Tri pisma iz Sarajeva" 24. avgusta

Planule karte za koncert Goran Bregovića na Bijeloj tabiji

Rijetkost je da se mjesec unaprijed koncert rasproda

L. S. R.

Ulaznice za koncert "Tri pisma iz Sarajeva" Gorana Bregovića, koji je zakazan za 24. avgust na Bijeloj tabiji, planule su.

Rijetkost je da se mjesec unaprijed koncert rasproda, a Goran ne krije zadovoljstvo jer nosi posebnu emociju za nastup u rodnom gradu.  

Bregović je s koncertnim programom "Tri pisma iz Sarajeva" nastupao u prestižnim dvoranama širom svijeta i svaki koncert ocijenjen je najboljim kritikama. Koncert u rodnom gradu bit će svojevrsna kruna muzičkog projekta koji je dobio naziv po glavnom gradu BiH.

- Znao sam, naravno, da će se jednog dana „Tri pisma“ vratiti kući. I raduje me da koncert izvodim sa Sarajevskom filharmonijom. Doći će moji solisti iz Tunisa, Tel Aviva i Beograda. I 24. avgusta smo na Bijeloj tabiji, nadam se da će vam se dopasti.  

Moglo je to biti jednostavnije, ali sam insistirao na Bijeloj tabiji, jer sam mislio možda da i neko veće dobro izađe iz tog koncerta. Ne samo koncert. A to je da možda Sarajevo dobije ljetnu pozornicu, koju nemamo. Možda je prilika da Bijela tabija postane to mjesto. Vidim da je raspoloženje da se to desi i gradonačelnika i svih koji odlučuju o takvim stvarima - rekao je Bregović nedavno u ekskluzivnom intervjuu za "Dnevni avaz".

- Bijela tabija će biti preuređena u amfiteatar, a radovi na uređenju prostora počinju 1. avgusta. Kontingent ulaznica koji odgovara planiranom kapacitetu su rasprodane, a do 5. avgusta će se znati postoji li mogućnost da se osiguraju dodatna mjesta na Bijeloj tabiji - poručili su organizatori.

Tri dana prije koncerta, 21. avgusta, na Sarajevo Film Festivalu bit će premijeno prikazan dokumentarni film o tome kako je nastao album "Tri psima iz Sarajeva", čiji je reditelj Bregović.

- To će se zvati „Mali dokumentarni film o Tri pisma iz Sarajeva“. Mislio sam da će, možda, nekoga interesirati kako nastaju takve stvari. „Tri pisma iz Sarajeva“ su pisana kao porudžbina i prvi put su izvedena u bazilici „Saint Denis“ u Parizu s francuskim nacionalnim simfonijskom orkestrom i sa solistima iz Izraela, Urugvaja i Istanbula. Istovremeno sam pisao pjesme za neke moje omiljene umjetnike Jevreje, muslimane i kršćane. I taj proces se prati, gdje su stvari nastajale u Tel Avivu, u mom kućnom studiju u Parizu, u mom kućnom studiju u Beogradu... I mislio sam da će nekog interesirati taj proces. Ja sam uvijek volio da vidim takve filmove - rekao je nedavno Bregović za "Avaz".

Više o temi Goran Bregović

OSVRT
Takmičimo se pobjedama
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na