SJEĆANJE

Godina bez Olivera Dragojevića: Na današnji dan Morski vuk otišao zauvijek

U čast muzičara održat će se koncert "Trag u beskraju"

N. Če. / Avaz.ba

29.7.2019

Ispraćaj Olivera Dragojevića prije godinu dana - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Prošla je tačno godina otkako je, nakon borbe s teškom bolešću, preminuo Oliver Dragojević.

U povodu tužne godišnjice, u njegovoj Veloj Luci održat će se koncert "Trag u beskraju", intimno druženje njegove porodice, prijatelja, muzičara, ali i njemu najvažnije publike.

Stihovi su to jedne od najpoznatijih pjesama Olivera Dragojevića "Trag u beskraju", koji će danas, na godišnjicu njegove smrti, odjekivati na Pijaci ispred župne Crkve sv. Josipa u njegovoj rodnoj Veloj Luci.

Oliver je iza sebe ostavio suprugu Vesnu, sinove Dina, Davora i Damira te petero unučadi, ali i brojne ožalošćene kolege s estrade, među kojima je bio omiljen. Za suprugu Vesnu ovo su izuzetno emotivni dani i koliko god je ponosna i počašćena organizacijom koncerta u spomen na  pokojnog supruga, toliko joj sve to teško pada.

- Najradije bih sve preskočila. Meni je to muka, grubo mi je, sve me podsjeća na njega. Najradije bih se tog dana zavukla u mišiju rupu. Ali, ne mogu uteći, ljudi ga doživljavaju i svojim, a njihov je bio koliko je bio i naš - izjavila je za "Slobodnu Dalmaciju" Oliverova supruga Vesna Dragojević .

Legendarni i omiljeni splitski muzičar svoje oči zauvijek je zatvorio na današnji dan, u ranim jutarnjim satima, nakon teške borbe s karcinomom pluća, koji mu je otkriven u avgustu 2017. godine. Taj dan proglašen je Danom nacionalne žalosti, a na ispraćaj u Split stigle su desetine hiljada ljudi, koji su napravili spektakl koji će se još godinama pamtiti i prepričavati.

Torcida se od muzičara oprostila uz veliku bakljadu i Oliverovu sliku koju su spustili sa zvonika sv. Duje, a Oliver je posljednji put prema rodnoj Veloj Luci stigao u pratnji stotina brodova i brodica. Tamo je pokopan 2. avgusta, prema vlastitoj želji, a mještani su se od omiljenog sugrađanina opraštali danima ostavljajući cvijeće ispred njegove rodne kuće.

Oliver je rođen 7. devembra 1947. godine u Splitu, a djetinjstvo je proveo u Veloj Luci na Korčuli. U muziku se zaljubio već u djetinjstvu, i to nakon što mu je otac Marko poklonio usnu harmoniku.

- Mogao sam je razbiti, ali ja sam je čuvao i po cijele dane svirao. Imao sam tada tri ili četiri godine - otkrio je Oliver u jednom od intervjua.

Na usnoj harmonici zabavljao bi svoje vršnjake iz susjedstva, ali i putnike na brodu koji vozi na relaciji Split – Vela Luka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.