16. - 23. AVGUST

Objavljeni članovi žirija Takmičarskog programa - kratki film i Takmičarskog programa - studentski film

Dominik Velinski, glumica Eva Rus, reditelj i scenarista Ognjen Glavoni, Nadav Lapid, Filip Bober i reditelj i scenarista Arild Andresen odlučuju ko će dobiti "Srce Sarajeva"

L.K.P.

30.7.2019

Producentica Dominik Velinski (Dominique Welinski), glumica Eva Rus (Röse) i reditelj i scenarista Ognjen Glavonić članovi su žirija Takmičarskog programa – kratki film 25. Sarajevo Film Festivala. Oni će odlučiti o dobitniku "Srca Sarajeva" za najbolji kratki film, koji se kvalificira za razmatranje za nominaciju za nagrade Američke filmske akademije Oskar u kategoriji animirani kratki film i igrani kratki film.

Velinski Rus i Glavonić: Članovi žirija. Promo

Nakon što se dvadeset godina bavila filmskom distribucijom, Dominik Velinski 2012. osniva produkcijsku kompaniju DW. Od tada radi kao selektorica i producentica „The Factory koncepta programa Director’s Fortnight“ Filmskog festivala u Kanu. Nakon Tajpeia, Nordije, Čilea, Južne Afrike, Libana i Tunisa, "The Factory" koncept se 2019. širi i na jugoistočnu Evropu.

Eva Rus cijenjena je švedska glumica. Do sada je nastupila u više od pedeset dugometražnih filmova i televizijskih produkcija, kao i u više od dvadeset pozorišnih predstava u Kraljevskom dramskom pozorištu i Gradskom pozorištu u Štokholmu.

Ognjen Glavonić je filmski autor iz Pančeva u Srbiji. Njegovi filmovi prikazani su na brojnim filmskim festivalima, uključujući festivale u Kanu, Berlinu, Torontu i Roterdamu, te su osvojili više nagrada.



Lapid, Bober i Andresen. Promo

Reditelj Nadav Lapid, osnivač kompanije „Coproduction Office“, producent i poduzetnik Filip Bober (Philippe) i reditelj i scenarista Arild Andresen članovi su žirija Takmičarskog programa – studentski film 25. Sarajevo Film Festivala. Oni će odlučiti o dobitniku nagrade "Srce Sarajeva" za najbolji studentski film.

Rođen 1975. u Tel Avivu, Izrael, Lapid je studirao filozofiju na Univerzitetu u Tel Avivu. Potom se seli u Pariz, a onda i vraća u Izrael kako bi diplomirao u Školi za film i televiziju "Sam Spiegel" u Jerusalemu.

Osnivač kompanije „Coproduction Office“ Filip Bober do sada je producirao 33 filma i sarađivao s više avangardnih reditelja.

Norveški reditelj i scenarista Arlid Andersted počeo je karijeru snimajući kratke filmove i reklame. Andersted je 2006. režirao dramsku seriju za mlade "Dječaci će biti dječaci", prvu norvešku produkciju koja je nominirana za nagradu Emi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.