SVJETSKI POZNATI KUHAR

"Izbjeglički rum" Sarajlije Ljubomira Stanišića osvojio bronzanu medalju

Uvijek ponosno ističe svoje porijeklo, iako je iz BiH pobjegao zbog rata

Piše: N. Aj.

1.8.2019

Ljubomir Stanišić dok pravi "Izbjeglički rum" - Avaz
"Izbjeglički rum" - Avaz
Ljubomir Stanišić tokom posjete Sarajevu 2017. godine - Avaz
Ljubomir Stanišić tokom posjete Sarajevu 2017. godine - Avaz
Ljubomir Stanišić tokom posjete Sarajevu 2017. godine - Avaz
+2

Svjetski poznati kuhar iz Sarajeva Ljubomir Stanišić, koji već dugi niz godina živi i radi u Portugalu, osvojio je bronzanu medalju na Međunarodnom takmičenju za vino i alkoholna pića (IWSC), i to za rum koji je sam stvorio i dao mu naziv "Izbjeglički rum" ("Refugees Rum").

Rum je napravio u partnerstvu sa "Zimbro - Licores Serrano", a lansiran je krajem 2018. godine. Na takmičenju je dobio 89 bodova, što je najveći broj bodova u kategoriji za bronzu.

Ambasador BiH 

Stanišić je jedan od najboljih ambasadora Bosne i Hercegovine koji je promovira širom svijeta. Uvijek ponosno ističe svoje porijeklo, iako je iz domovine pobjegao zbog rata.

Čak je pronašao način da ostavi trag i na piću time što mu je dao ime "Refugees Rum".

Ovaj rum ne krije tragove života. Naprotiv, pokazuje ih sa ponosom. Rum je migrirao duž Sredozemnog mora do južne Španije i konačno stigao u Portugal, gdje je pronašao utočište - kazali su iz Stanišićevog tima.

Prvo izdanje ovog ruma bilo je ograničeno na 1.454 boce, koje su u međuvremenu rasprodane. Dio zarade išao je u "Servico Jesuita aos Refugiados", instituciju koja dočekuje i podržava izbjeglice u Portugalu. 

Drugo izdanje "Izbjegličkog ruma" već je u fazi izrade.

Poznate ličnosti

Stanišić, nakon što je pobjegao iz Sarajeva, u Portugalu je nadomak Lisabona 2004. otvorio svoj prvi restoran. Prvu nagradu za najboljeg šefa kuhinje dobio je već 2006., a naredne godine i za najbolji restoran u Portugalu. Dobio je i prestižne nagrade "Gourmand World Cookbook Awards" te "Academia Internacional de Gastronomia" za 2011. Vodi uspješni restoran u Lisabonu "100 Maneiras" ("100 načina"), a otvorio je i hotel "Six Senses Douro Valley", koji je 2017. godine proglašen najboljim u Evropi , dok je u svijetu zauzeo visoko 16. mjesto. Bio je i član žirija u portugalskom "Masterchefu". Osim toga, prema svojoj drugoj knjizi "Pap Quilinteros", snimio je emisiju koja se prikazuje na „24 Kitchen“. 

U njegove restorane dolaze mnoge poznate ličnosti, od sportista do glumica. Kristijano Ronaldo (Christiano) je najčešći gost, potom Monika Beluči (Monica Bellucci), Džon Malkovič (Jonh Malkovich), Madona (Madonna), Robert de Niro...

- Imam jedan od najpoznatijih restorana u Portugalu tako da je to normalno. Za mene su svi klijenti isti, za sve pripremam hranu s istom ljubavlju. Ronaldo, naravno, jede proteinsku hranu, kao svi sportisti, jer im tako organizam zahtijeva s obzirom na to da mnogo treniraju. U biti, jedu ono što im dam - kazao nam je svojevremeno Stanišić.

Kad je prije dvije godine boravio u rodnom Sarajevu, u ekskluzivnom intervjuu za "Avaz" opisao je sve strahote rata, ali i svoj put ka uspjehu.

Nedostaje mi ovaj grad. U svijetu nisam upoznao karakter kao kod Bosanaca, posebno Sarajlija. To su ljudi s karakterističnim humorom. Ovdje nema religije, a ljudi svih vjera se strašno poštuju. To je moje Sarajevo. Ovdje su počeli moja mladost, sreća, jarani, prve ljubavi, prve batine... Sarajevo živi u meni - kazao nam je tada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.