TELEVIZIJA

IMDB odabrao 10 najboljih filmova iz devedesetih

"Šindlerova lista", prema mišljenju mnogih, najbolje je ostvarenje iz posljednje decenije 20. stoljeća

Posljednja decenija 20. stoljeća obilovala je dobrim filmovima. Wikipedia

E. Š.

3.8.2019

Posljednja decenija 20. stoljeća obilovala je dobrim filmovima. Internet-stranica IMDB sortirala je prema ocjenama kritičara i publike 10 najboljih iz tog perioda. 


10. "Spašavanje vojnika Rajana" ("Saving Private Ryan", 1998)

Stiven Spilberg (Steven Spielberg) zaista je ostavio snažan potpis na ovom filmu. Dan D bio je jedna od najvećih bitki u 20. stoljeću, a mnogi mladići koji su učestvovali u njoj, nikad prije nisu bili dio sukoba, a skoro pola sata taj užas osjećaju i gledaoci.

U ovom filmu Tom Henks (Hanks) igra kapetana Milera (Millera), vođu grupe koja pokušava iz užasa borbe izvuči mladog vojnika Rajana (Ryan), čija su braća poginula u prethodnim akcijama i on je ostao jedini sin svojih roditelja.

9. "Forest Gamp" ("Forrest Gump", 1994)

Tom Henks je jedno od zaštitnih lica filmova devedesetih, a "Forest Gump" je zaštitno lice njegove karijere. 

Film prati radnju od pedesetih do ranih osamdesetih kroz "zlatno", za Amerikance nostalgično, ali bez sumnje, vrlo turbulentno vrijeme, kroz blage i vrlo često nesvjesne oči Foresta Gampa.

8. "Neoprostivo" ("Unforgiven", 1992)

Vesterni su jedno vrijeme bili sinonim za Holivud, da bi se taj žanr do devedesetih veoma prorijedio. Samo su dva ostavila veći utisak - "Neoprostivo" i "Tombstone".

Holivudski kauboj Klint Istvud (Clint Eastwood) režirao je i tumačio glavnu ulogu Vilijama Manija (William Munny), revolveraša koji je sredio svoj život. Mani, ipak, odlučuje prihvatiti "posljednji posao" - ubiti dvojicu bandita koji su uništili bordel.

7. "Dobri momci" ("Goodfellas", 1990)

- Otkad znam za sebe, oduvijek sam želio biti gangster - jedna je od onih legendarnih rečenica koje otvaraju film i prikuju vas za ekran istog trena. 

"Dobri momci" u trenu je postao jedan od najboljih filmova ikada snimljenih.

Martin Skorseze (Martin Scorsese) spojio je Roberta de Nira, Džoija Pešija (Joe Pesci) i Reja Liotu (Ray Liotta) da ispričaju nevjerovatnu priču o Henriju Hilu (Henry Hill), saradniku mafije, koji je, zajedno sa svojim prijateljima, bio odgovoran za nebrojene zločine. Svaka osoba koja je radila na ovom filmu, dala je sve od sebe i to se vidjelo. Crni humor koji se proteže kroz narativ, oblikovao je neke sad već ikonične scene.

6. "Kad jaganjci utihnu" ("The Silence of the Lambs", 1991)

"Kad jaganjci utihnu" jedan j od svega tri filma ikada koji je osvojio svih pet velikih nagrada Filmske akademije. 

Entoni Hopkins (Anthony) hipnotičan je kao Hanibal (Hannibal), Džodi Foster (Jodie) je sav svoj talent unijela u Klaris (Clarice), a njihova "ja tebi - ti meni" igra ono je što filmu daje neobičnu i izvitoperenu dinamiku.

5. "Hrabro srce" ("Braveheart", 1995)

"Hrabro srce" bio je drugi film koji je Mel Gibson potpisao kao reditelj.

Ovo je priča o Vilijamu Volasu (William Wallace) i njegovoj pobuni protiv kralja Edvarda (Edward) nakon što je Volasova žena ubijena, jer je napala vojnika koji ju je pokušao silovati. Koliko god historičari protestirali zbog netačnosti činjenica, film je zadobio ogroman uspjeh, pa čak i postao jedan od simbola prkosu Škotske i želje za nezavisnošću tog naroda.

4. "Pakleni šund" (Pulp Finction, 1994)

Kventin Tarantino (Quentin) i "Pakleni šund" zaslužuju svaku hvalu danas, četvrt stoljeća kasnije, kao i u vrijeme kada je ovaj film stigao na kinoplatna.

"Pakleni šund" je, između ostalih, donio i veliki uspjeh Džonu Travolti (John) u ulozi Vinsenta Vege (Vincent). On je, pored Ume Turman i Semjuela El Džeksona (Samuel L. Jackson), bio nominiran za Oskara.

Film je bio nominiran za sedam Oskara, a Tarantino je, sasvim zasluženo, odnio Oskara za najbolji originalni scenarij. Na Festivalu u Kanu nagrađen je Zlatnom palmom.

3. "Bijeg iz Šošenka" ("The Shawshank Redemption", 1994) 

Također star punih 25 godina, ovaj film nastao je po noveli Stivena Kinga (Stephen). Endi Dufresn (Andy Dufresne), povučeni bankar, osuđen je zbog ubistva svoje supruge i njenog ljubavnika. U zatvoru stječe prijatelje velikog srca, neprijatelje nasilničkih sklonosti, korumpirane "poslovne saradnike", ali niko od njih ne može ni slutiti šta tihi bankar smjera dok noću gleda u poster ljepotice na zidu svoje ćelije.

Ovo nije film toliko o zatvoru koliko o nadi koja ne umire, ljudskoj istrajnosti koja ne zna za vrijeme i duhu koji ne posustaje ni pred najtežim izazovima. Govori i o pravdi, nepravdi i suptilnosti osvete.

2. "Američka ljepota" ("American Beauty",1999)

Filmsko umjetničko djelo, koje teško da je zaobišlo ikoga od nas. "Američka ljepota" je te godine pobrala sve glavne nagrade na dodijeli Oskara, dobila pohvale na račun vizuelnog stila, scenarija, glume, ali i na račun uspješne kritike materijalizma, konzumerizma i površnosti života u Americi.

Atmosfera filma je cinična, ali i romantična, osvrće se na problem homofobije, pedofilije, zlostavljanja djece, krize srednjih godina i tinejdžerskih problema.

1. "Šindlerova lista" ("Schindler’ list", 1993)

Ne čudi što je baš ovaj film Stivena Spilberga prema mišljenju mnogih najbolje ostvarenje iz posljednje decenije 20. stoljeća.

Iako su Spilbergu prvom ponudili prava na film, on nije želio odmah da ga snimi, jer se osjećao "nedovoljno zrelim" za to. Tada je direktor filma pokušao pronaći drugog reditelja. Roman Polanski osjećao je da je previše blizak toj priči, jer je sam preživio Holokaust kao dijete u Krakovu, iako je kasnije režirao film "Pijanista" slične tematike. 

"Šindlerova lista" vjerovatno će ostati i jedan od najvažnijih filmova svih vremena, tim prije što je riječ o istinitoj priči. Oskar Šindler prešao je put od ratnog profitera i saradnika nacista do heroja Jevreja, koji ih je spašavao tokom Holokausta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.