SFF

Aleksandar Hemon moderator na pres-konferencijama Takmičarskog programa - igrani film

Hemon: Jedan od najutjecajnijih pisaca iz bivše Jugoslavije. Agencije

Fu. M.

5.8.2019

Pisac, scenarista i kolumnista Aleksandar Hemon moderirat će konferencije za novinare u sklopu pres-projekcija filmova iz Takmičarskog programa – igrani film jubilarnog 25. Sarajevo Film Festivala (SFF).

Konferencije se održavaju u sarajevskom Narodnom pozorištu svakog dana nakon jutarnjih projekcija filmova iz ovog programa.

Aleksandar Hemon, Sarajlija koji živi u Čikagu, jedan je od najcjenjenijih savremenih pisaca s područja bivše Jugoslavije i jedan od najznačajnijih modernih autora koji pišu na engleskom jeziku.

Hemon je rođen 1964. godine u Sarajevu, gdje završava studij književnosti na Filozofskom fakultetu. Radi na Omladinskom programu Radio Sarajeva i kao urednik za kulturu u magazinu „Naši dani“, za koji piše i filmske recenzije. Početak rata zatječe ga na kratkom boravku u Čikagu u sklopu programa kulturne razmjene. Onemogućen da se vrati u Sarajevo pod opsadom, Hemon u Sjedinjenim Američkim Državama započinje novu etapu svog života.

Svoju prvu priču na engleskom jeziku „Sorgeov špijunski krug“ napisao je 1995. Nakon nje uslijedili su romani „Čovjek bez prošlosti“ i „Projekat Lazarus“.

Svoj treći roman „Kako su nastali Ratovi zombija“ objavljuje 2015., a dvostruki memoar „Moji roditelji / Nije ovo tvoje“ 2019. godine.

Zajedno sa bh. rediteljkom Jasmilom Žbanić potpisuje scenarij za film „Otok ljubavi“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.