17. AVGUSTA

Izložba povodom 25. izdanja SFF-a: 40 fotografija Brižit Lakomb

Sarađuje s Martinom Skorsezom (Scorses) u svim njegovim produkcijama

Piše: N. Aj.

7.8.2019

Brižit Lakomb. Promo

Ugledna fotografkinja Brižit Lakomb (Brigitte Lacombe), povodom 25. godišnjice Sarajevo Film Festivala (SFF) izložit će 40 fotografija velikog formata, rijetkih i intimnih trenutaka iz njene dugogodišnje saradnje s utjecajnim filmskim autorima, otkrivajući pogled iznutra na kinematografiju. Izložba će biti otvorena 17. avgusta u 12 sati u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine.

Lakomb je počela raditi na filmovima 1975. godine kada je pozvana na set filma "Svi predsjednikovi ljudi" Alan J. Pakule, a ubrzo nakon toga i na filmski set "Bliski susreti treće vrste" Stivena Spilberga (Steven Spielberg). Cijenjena je zbog svoje bliske saradnje s nekim od najpoznatijih reditelja te zbog portretiranja glumaca tokom snimanja u njihovim ulogama i izvan njih, kao što je Meril Strip (Meryl Streep), Leonardo Dikaprio (Leonardo DiCaprio), Robert de Niro... 

Posljednjih 25 godina sarađuje s Martinom Skorsezom (Scorses) u svim njegovim produkcijama, najrecentnije na filmu “The Irishman” (Irac), čija će premijera biti održana najesen 2019. godine.

Crno-bijele i fotografije u boji uramljene su u ramove od orahovog drveta koje je posebno za ovu izložbu izradila bh. firma "Artisan", po želji umjetnice kojoj se prošle godine, dok je kao članica žirija 24. Sarajevo Film Festivala boravila u Sarajevu, jako svidio namještaj koji ta kompanija proizvodi.  

Jedan od Brižitinih radova. Promo

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.