FESTIVALI

SFF_Dokumentarni film o Nudžejmi Softić - "Kuća Male Zvijezde" na SFF-u

Ovo je duboko motivirajuća priča u kojoj lični rast ima centralnu poziciju, obavijen sportskim usponima i padovima žene

L. K. P.

9.8.2019

Slađana Lučić i Nudžejma Softić. Promo

Nakon dvije i po godine stvaranja, dokumentarni film o životnom buđenju Bosanke Nudžejme Softić prikazuje se 21. avgusta na ovogodišnjem, 25. Sarajevo Film Festivalu. Dokumentaristički prvjenac rediteljke Slađane Lučić gledaoce će dirnuti i potaknuti da promisle o vlastitom životu… Ovo je duboko motivirajuća priča u kojoj lični rast ima centralnu poziciju, obavijen sportskim usponima i padovima žene koja je uspjela u mnogo čemu većem od samog sporta i koja danas pozitivno utječe na zajednicu u kojoj živi.

Nudžejma može biti baš svako od nas…

Nudžejma jeste svako od nas…

 „Kuća Male Zvijezde“ priča je o životu Nudžejme Softić, lektorice na sarajevskoj Al Jazeeri Balkans, žene koja je svojim postupcima dokazala da je u životu moguće biti ko želiš, da je moguće postati bolji čovjek, pobijediti vlastite strahove i predrasude, pa čak i okolinu koja te ne podržava.

U filmu se prati Nudžejmin put od spoznaje da je već mnogo učinila za sebe jer je odlučila promijeniti život koji je živjela do postizanja nekih velikih ličnih ciljeva. Vodi nas kroz njene sportske poduhvate, uspješne i manje uspješne trke, uspjehe i neuspjehe, suočavanja sa strahovima, podržavajućom, ali i okolinom vrlo grubom na riječima, vrlo krutom i neprijateljskom. Saznajemo i neke potresne i dirljive detalje iz njenog djetinjstva. 

Uvodi nas u život žene s hidžabom koja je odlučila živjeti baš sve ono što želi jer može, jer je vrijedna toga, jer sebi duguje sreću. Do kraja filma Nudžejma, čije ime znači Mala Zvijezda, gradi „kuću“ - kuću ljudi spremnih raditi na sebi i koji žele postati sretniji. Osim toga, Nudžejma završava trku Ironman 70.3 i tako postaje jedna od rijetkih pokrivenih žena koje su to napravile.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.