FESTIVAL

"Talents Sarajevo" ugostit će više od 60 reditelja, producenata, scenarista, glumaca...

Trinaesto izdanje „Talentsa Sarajevo“ predavanjem o svom radu otvorit će meksički produkcijski dizajner Eugenio Kabalero

Na "Talents Sarajevo" stižu talentirani filmaši. SFF

Fu. M. /Avaz.ba

13.8.2019

Sarajevo Film Festival (SFF) i ove godine će u okviru programa „Talents Sarajevo“ ugostiti brojne talentirane filmaše, kao i mlade filmske kritičare iz regije koji će u sklopu brojnih master-classova, diskusija, panela i radionica imati priliku da se međusobno upoznaju i uče od nekih od najboljih filmskih stručnjaka i umjetnika današnjice.

- „Innocence Un/Protected“, tema ovogodišnjeg izdanja „Talentsa Sarajevo“, referenca je na film „Nevinost bez zaštite“ Dušana Makavejeva. Na ovaj način ''Talents Sarajevo'' odaju počast nedavno preminulom velikanu jugoslavenske i svjetske kinematografije i istinskom prijatelju Sarajevo Film Festivala – navode iz Direkcije SFF-a.

Trinaesto izdanje „Talentsa Sarajevo“ predavanjem o svom radu otvorit će meksički produkcijski dizajner Eugenio Kabalero (Caballero).

U okviru potprograma „Directors Summit“, pod vodstvom Gjule Gazdaga (Gyula), mladi reditelji će imati priliku susresti se i s Kristi Pujo (Cristi Puium), Belom Tarom (Béla Tarra) i Aidom Begić.

To su samo neki od brojnih gostiju i gošći 13. izdanja ''Talentsa Sarajevo''. Mentor direktorima fotografije i snimateljima ove godine je Tunižanin Sofian el-Fani.

- Glumce i glumice mentorisat će Snežana Bogdanović, koja igra glavne uloge u filmovima „Sin“ Ines Tanović i „Šavovi“ Miroslava Terzića, koji će biti prikazani na ovogodišnjem festivalu. Glumačka radionica ugostit će i reditelja Pavela Pavlikovskog (Pawel Pawlikowski), čiji će filmovi biti prikazani u ovogodišnjem izdanju programa „Posvećeno“, te glumca Uliksa Fehmiua – navedeno je.

Bosanskohercegovački montažer Redžinald Šimek, koji je, između ostalih, radio i na filmu ''SIN'', bit će mentor mladim montažerima.

Tokom trajanja 25. Sarajevo Film Festivala program ''Talents Sarajevo'' će ugostiti 64 perspektivnih reditelja, producenata, scenarista, glumaca, snimatelja, montažera i filmskih kritičara iz zemalja jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.