ALFA I OMEGA CRVENOG TEPIHA

Kad dočekam i Meril Strip, odoh u penziju

U razgovoru za „Dnevni avaz" govorila nam je o pripremama za ovogodišnji Festival, odala imena kreatora čije će toalete nositi...

Miralem: Informiram se o akterima koji bi se mogli pojaviti. Arhiv

Razgovarao: Fuad MUSTAFIĆ

19.8.2019

Najveću filmsku smotru regije, Sarajevo Film Festival (SFF) već sada ne možemo zamisliti bez Maje Miralem. Ova urednica i producentica BHRT već deset puta dočekala je goste Sarajeva na crvenom tepihu ispred Narodnog pozorišta. U razgovoru za „Dnevni avaz" govorila nam je o pripremama za ovogodišnji Festival, odala imena kreatora čije će toalete nositi, ali i s kim će dijeliti tremu dočekujući regionalne i svjetske filmske face.

Emisija uživo

- Sa jednom godinom pauze radi porodiljskog odsustva, ovo će biti moja 10., jubilarna godina kako izvještavam sa crvenog tepiha SFF-a, ali i učešća kroz brojne druge programske sadržaje - kazala nam je na početku razgovora Maja Miralem.

S obzirom da imate veliko iskustvo, ima li treme ove godine?

- Kada je ovaj projekat u pitanju, pozitivna trema uvijek postoji. Posebno je to uzbuđenje za mene i kao građanke Sarajeva, ali i kao uposlenika BHT 1 koji je već godinama generalni medijski pokrovitelj jedne od najznačajnijih kulturnih manifestacija u regiji kakav istinski jeste Sarajevo Film Festival.

Pripreme za voditeljski dio posla krenule su već odavno. Kako se Vi pripremate?

- Nakon toliko godina rada već sam psihički spremna za „ludilo" koje počinje. Nažalost, s voditeljske strane, ne mogu puno toga pripremiti unaprijed jer imena sagovornika u većini slučajeva saznajem na sami dan svakodnevne emisije uživo. Ali ono što svakako već znamo jeste program Festivala te u skladu s tim čitam, informiram se o akterima za koje mogu pretpostaviti da će se pojaviti na crvenom tepihu.

Možete li nam odati čije ćete sve kreacije ove godine nositi na crvenom tepihu?

- Već je tradicija da svake godine na crvenom tepihu koji iziskuje lijepe, elegantne toalete nosim kreacije mojih dragih, talentiranih prijateljica, a to su Belma Tvico-Stambol i Jasna Hadžimehmedović-Bekrić. Također,već tradicionalno nastavljam saradnju sa najuspješnijom dizajnericom iz susjedne Hrvatske - Aleksandrom Dojčinović. Od prije tri godine svoje kreacije za tu priliku mi priprema meni omiljeni modni dvojac Neira Sinanbašić i Mateja Dujić pod brendom „Mateyneira".

Imali ste priliku sresti brojne goste Sarajeva, koji su prošetali crvenim tepihom. Koga biste voljeli još sresti?

- S obzirom da svojevremeno nisam mogla ni sanjati da ću intervjuirati zvijezde poput Anđeline Đoli (Angelina Jolie), Breda Pita (Brad Pitt), Roberta de Nira ili Mikija Rurka (Mickey Rourke). Sada kada vidim da se isplati sanjati i da se neki snovi zaista ostvaruju, moja želja i izbor bi uvijek bio Meril Strip (Meryl Streep). Tada bih s velikim zadovoljstvom mogla i u penziju.

Maja Miralem. Arhiv

Da li ćete i ove godine imati muškog partnera?

- Naravno! Sa velikim zadovoljstvom sa crvenog tepiha ću ove godine izvještavati sa cijenjenim kolegom Harisom Bilalovićem. Iako se znamo godinama i radimo u istoj kući, do sada nismo imali priliku da tako direktno sarađujemo u smislu voditeljskog para, ali evo zajedničku TV premijeru imat ćemo u noći otvaranja SFF-a.

Visoke potpetice

Plašite li se da bi Vam se pred kamerama mogao desiti neki peh?

- Opet se moram referirati na godine provedene pred kamerama... jer, iskustvo igra veoma važnu ulogu. Mnoge stvari i situacije ne možete predvidjeti, ali kada i ako se dese, zahvaljujući iskustvu, njihovu negativnu stranu možete ublažiti. Ipak, uvijek imam istu fizičku bojazan, a to je pad niz stepenice s obzirom da na crvenom tepihu nosim štikle sa visokom, previsokom potpeticom.

S obzirom da ste zauzeti dočekivanju gostiju, odnosno voditeljskim poslom, imate li priliku pogledati neki film?

- Ja, nažalost, ali i svi mi koji puno radimo tokom festivala i nemamo previše vremena za gledanje filmova. Većinom saznanja o istim dobijamo na press projekcijama ili press konferencijama koje su za mene konkretno osnovni izvor informacija. Ipak, ono što je tradicija jeste gledanje filmova u „Open Air-u", kada završim poslovne obaveze za taj dan.

Kreacije, nakit, frizure...

- Ove godine ću prvi put nositi kreacije Emine Husedžinović-Ibrahimović i Amire Petersi. Svaku kreaciju će upotpuniti i nakit zlatare Sofić kao i frizure Ensara Dervišbegovića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.