SFF

Pavlikovskom i Injarituu uručeno Počasno Srce Sarajeva

Oskarovac Injaritu poručio je da je Srce Sarajeva izuzetno priznanje za njegov rad

Pavlikovski i Injaritu. S. Saletović

A. Ču. / Avaz.ba

16.8.2019

Injaritu uručeno Počasno Srce Sarajeva - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8

Reditelju Pavelu Pavlikovskom (Pawel Pawlikowski) i Alehandru Gonzalesu Injarituu (Alejandro Gonzalez Inarritu), na svečanoj ceremoniji otvaranja 25. Sarajevo Film Festivala u Narodnom pozorištu u Sarajevu, večeras je uručeno Počasno Srce Sarajeva.

Poljski reditelj poručio je da je Sarajevo posjećivao godinama, prije rata, nakon rata i da je ono po njemu grad jakog srca.

- To je srce zaista jako, jače od ideologija, nacionalizma, različitih stvari iz historije. Ovaj festival je nešto što to oslikava - rekao je Pavlikowski.

Oskarovac Injaritu poručio je da je Srce Sarajeva izuzetno priznanje za njegov rad.

- Pozivan sam nekoliko puta tokom godina, ali iz profesionalnih i ličnih razloga nisam mogao. Uvijek sam sanjao o tome da dođem u Sarajevo i sada taj san proživljavam. Ovdje sam sa suprugom, kćerkom i prijateljima. Ovu čast dijelim sa svojim dragim prijateljima Pavlikowskim i Danisom Tanovićem - rekao je Injaritu.

Program Posvećeno će prikazati bogatu retrospektivu njegovih radova, od dokumentaraca koje je radio za BBC do najnovijih uspješnica "Ida" i "Hladni rat". 

Pavlikovski je već bio gost Sarajevo Film Festivala 2014. godine, kada je predstavio film "Ida" te prošle godine, kada je "Hladni rat" otvorio festival.

Inarittu je 2015. osvojio Oscara za najbolju režiju, najbolji originalni scenarij i najbolji film za "Birdmana". Na 88. dodjeli "Oscara" osvojio je nagradu Oskar za najbolju režiju za njegov šesti film "Povratnik". 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.