SARAJEVO

Oskarovac Injaritu nasmijao publiku: Za mene je film viđenje svijeta, nekima je zabava, nekima novac

Sala Narodnog pozorišta dupke puna

Piše: N. Ajnadžić

18.8.2019

Masterclass s Alehandrom Gonzalesom Injarituom - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7

U sali Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS) danas je održan Masterclass s Alehandrom Gonzalesom Injarituom (Alejandro Gonzalez Inarritu), oskarovcem koji već nekoliko dana boravi u Sarajevu, u okviru jubilarnog 25. Sarajevo Film Festivala (SFF). 

Reditelju filmova "Birdman" i "Povratnik", za koje je osvojio najprestižniju filmsku nagradu Oskar, i to za najbolji film i najboljeg reditelja, prvu večer SFF-a uručeno je Počasno Srce Sarajeva.

Skoro sat Injaritu je brojnoj publici govorio o sebi, svom radu i iskustvu. Moderator razgovora bio je Majk Godridž (Mike Goodridge).

Oskarovac je bio opušten i nasmijavao je publiku, gestikulacijom je dočaravao stvari o kojima priča. 

- Za mene je film viđenje svijeta. Nekima je zabava, nekima novac. Ali ne smijemo zaboraviti da je film počeo kao eksperiment, a danas je jedan od najvažnijih oblika umjetnosti - rekao je Injaritu između ostalog.

Istakao je da su priče koje on svijetu donosi one koje njega zanimaju, intrigiraju ili mu smetaju. I da je to najjednostavnija selekcija po kojoj radi.

- Pokušavam biti upleten i radim priče koje utječu na mene. Uvijek to dolazi iz ličnog interesa i onoga što želim reći u tom trenutku - istakao je Injaritu.

Osvrnuo se i na ranije filmove i tehnike kojima je radio, a publika je svaku riječ upijala.

Rekao je i da je svjestan sreće koju je imao u Holivudu te da zna da nije svima tako. Ključ toga je što je uspio sam da kontrolira svoje priče i filmove, a ne da sluša druge.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.