SARAJEVO FILM FESTIVAL

Izabel Iper uručeno "Počasno srce Sarajeva"

Odato priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti

N. Aj. - E. Š.

18.8.2019

Izabel Iper - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+17

Francuskoj glumici Izabel Iper (Isabelle Huppert) uručeno je u Narodnom pozorištu Sarajevo  "Počasno srce Sarajeva" i na taj način joj je odato priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. 

Iper je „Počasno Srce Sarajeva“ uručio direktor SFF-a Mirsad Miro Purivatra, a velika glumica zahvalila se na bosanskom jeziku. „Hvala“.

- Veoma sam dirnuta i počastvovana što sam ovdje. Hvala Miri Purivatri što me pozvao, on je duša ovog Festivala. Ustvari mislim da je ovo više od festivala, više je proslava vitalnosti i kreativnosti. Sarajevo je centar Evrope, a moramo se brinuti o Evropi u ovim trenucima. Počastvovana sam - kazala je velika glumica i na koncu na francuskom jeziku poručila: "Sarajevo, ljubavi moja".

Podsjetimo, Izabel Iper je tokom karijere od pet decenija sarađivala sa slavnim rediteljima poput Majkla Henekea (Michael Haneke), Kloda Šaboa (Claude Chabrol), Žan-Luk Godara (Jean-Luc Godard), Ota Premingera (Otto Preminger), Bertrada Taverniera (Bertrand Tavernier), Bertrada Bie (Bertrand Blier), Klari Deni (Claire Denis) i Pol Verhoven (Paul Verhoeven). Cijenjena je od publike i kritike zbog nezaboravnih uloga u filmovima "Pijanistica", "Bijela roba", "Ona", "Greta" i mnogim drugima.

Dobitnica je brojnih prestižnih nagrada, uključujući nagradu BAFTA za najbolju mladu glumicu za ulogu u filmu "Čipkarica", dvije nagrade za najbolju glumicu Filmskog festivala u Veneciji za uloge u filmovima "Priča o ženama" i "Ceremonija", Specijalne nagrade žirija Lion d’Or Filmskog festivala u Veneciji za ulogu u filmu "Gabrielle" i za životno djelo, te dvije nagrade za najbolju glumicu Filmskog festivala u Kanu za uloge u filmovima "Violette" i "Pijanistica".

Osvojila je i francusku nagradu César za najbolju glumicu za filmove "Ceremonija" i "Ona". Za ulogu u filmu "Ona" osvojila je i nagrade Gotham, Zlatni Globus i Spirit, kao i nominaciju za nagradu Oskar za najbolju glumicu. Za rad u pozorištu osvojila je nagradu Molière te prestižnu "Prix Europe pour le Théâtre" u Rimu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.