JET SET

U okviru projekta "Sarajevo grad filma za globalne ekrane": Pjer Žalica u oktobru snima "Koncentriši se, baba"

Nadam se, zasluženo i da se svima zaista sviđa, kazao Žalica

Piše: N. Aj.

19.8.2019

Pjer Žalica - Avaz
Pjer Žalica - Avaz
Sa današnjeg predstavljanja filma - Avaz
Sa današnjeg predstavljanja filma - Avaz
Sa današnjeg predstavljanja filma - Avaz
+2

U okviru projekta "Sarajevo grad filma za globalne ekrane" (SCF GS) bh. reditelj Pjer Žalica snimit će novo ostvarenje "Koncentriši se, baba". Sarajevo Film Festival (SFF) i Turska državna radio-televizija (TRT), nakon prošlogodišnjeg uspjeha na međunarodnoj festivalskoj sceni filma "Dobar dan za posao" reditelja Martina Turka, i ove godine su udružili snage u produciranju.

Ovo je druga godina zaredom da se ovaj projekt radi, a ovaj put fokus je na rediteljima iz jugoistočne Evrope čiji su filmovi prethodno prikazani i nagrađeni na SFF-u, a koji sada imaju fantastične ideje za filmove koji bi tokom ove godine mogli biti snimljeni u Sarajevu.

Povodom toga jučer je na Festivalskom trgu održano druženje sa Žalicom te predstavnicima TRT-a i SFF-a, među kojima je bio i direktor Mirsad Purivatra.

Rečeno je da je ideja pravljenje filmova u Sarajevu s rediteljima iz čitavog regiona, a cilj je povezivanje autora.

- Drago nam je da je drugi projekt upravo bh. film i reditelj Žalica. Jako smo sretni što je Pjer s nama i dio ovog projekta - kazao je, između ostalog, Purivatra.

I Žalica je izrazio zadovoljstvo što je dobio priliku da radi ovaj projekt.

- Nadam se, zasluženo i da se svima zaista sviđa. Ovo je prvi put da pravim film bez bespotrebnog razmišljanja i dilema. Imamo nizak budžet, ali ne razmišljamo o tome. Samo želimo da napravimo dobar film. Zaista sam privilegiran što sam dobio povjerenje. Za bh. kinematografiju ova platforma bi trebala biti poziv za buđenje. Zahvalan sam i TRT-u i SFF-u. Mi, moja generacija i približni nama rasli smo s Festivalom. Bosanska kinematografija bila bi drugačija bez SFF-a - rekao je Žalica.

"Koncentriši se, baba" je crni humor, a govori o jednoj porodici smještenoj u vrijeme uoči posljednjeg rata u Sarajevu. Snimanje će početi posljednje sedmice oktobra, a do sada je potvrđen dio glumaca, među kojima su Emir Hadžihafizbegović, Jasna Žalica, Nikola Kojo, Gordana Boban, Alma Prica, Jadranka Đokić, Vedrana Božinović, Branimir Popović i Mira Banjac. 

Osim ovoga, SFF i TRT će pomoći snimanje još jednog mikro budžetnog igranog filma, a informacija o drugom odobrenom filmskom projektu bit će objavljena naknadno. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.