ŽENSKE PRIČE

Amra Džeko ekskluzivno za "Avaz": Drago nam je što ostajemo u Rimu, pao nam je kamen sa srca

Mjesecima je trajala agonija

Piše: N. Ajnadžić

19.8.2019

Džeko: Uvijek smo spremni za novu avanturu - Avaz
Džeko: Uvijek smo spremni za novu avanturu - Avaz
Džeko: Uvijek smo spremni za novu avanturu - Avaz
Džeko: Uvijek smo spremni za novu avanturu - Avaz
Džeko: Uvijek smo spremni za novu avanturu - Avaz
+4

Gdje god da se pojavi Amra Džeko plijeni pažnju. Tako je bilo i na svečanom otvaranju jubilarnog 25. Sarajeva Film Festivala (SFF) kada je zablistala na novom tepihu - bosanskom ćilimu ispred Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS). 

Ekipa „Dnevnog avaza" jučer se družila s Amrom u jednom od sarajevskih hotela, a ona je ekskluzivno samo za „Avaz“ govorila o svom životu i poslovnim poduhvatima.

Najbolja odluka

Njen i život njenog supruga Edina Džeke posljednjih mjeseci svodio se na odluku - hoće li nogometna zvijezda ostati u Romi ili će potpisati za Inter, a rasplet je Amru zatekao u rodnom gradu.

- Edin me nazvao nakon crvenog tepiha na otvaranju SFF-a. Bio je pred potpisivanjem, odnosno produživanjem ugovora. Željela sam da čujem sve iz prve ruke i zbog toga nisam ni stigla da pogledam film. Ta velika vijest za nas upravo se dešavala tada. Drago mi je zbog toga. Bilo mi je uredu i Inter i Roma, uvijek smo spremni za novu avanturu, ali moram priznati da mi je posebno drago što smo ostali u Rimu. Tu nam se rodilo dvoje djece, tu smo napravili svoj dom. Lijepo nam je i grad je divan. I ja sam se poprilično snašla. Organizirala sam život tako da mogu da se posvetim i svojim poslovnim obavezama puno lakše nego što bi to bilo iz drugog grada. Sofija ide u treći razred srednje škole, tako da je možda i za nju ovo najbolja odluka - iskrena je Džeko. 

Istakla je da je i Edin presretan kao i djeca.

- Pao nam je kamen sa srca. Jedva čekam da se vratim kući i da odahnem, da proslavimo. Mjesecima je trajala agonija. Trudili smo se, a on je sve ovo podnio sa tolikom dozom profesionalnosti, poštovanja prema svima. Radi ono što najbolje zna, posvetio se treninzima i sebi. Kao da se oko njega ništa ne dešava, niti smo mi u kući osjetili nervozu. On je profesionalac u svakom smislu, voli to, živi za taj fudbal, stoički je sve podnio. Drago nam je što se sve završilo - govori nam Amra. 

quote
<p>Edinu&nbsp;<span style="background-color: initial;">je žao što nije u Sarajevu. Voli svoj grad i svoje ljude. Čini mi se da je jednom samo imao priliku da bude ovdje tokom SFF-a.&nbsp;&nbsp;</span></p>

Lijepe stvari

Jučer je snimljena posljednja epizoda Amrine emisije „Ženske priče", koja se emitira na FTV-u.

- Fenomenalna je atmosfera na setu. Naša ekipa broji 12 članova i dolazimo s tom posebnom energijom. Nekad se desi da kasnimo gošćama. Ali i kada bi nam neko zamjerio, ne mogu kada nas vide onako pozitivne i blesave sa tom energijom koja se primjeti, ali koja je rezultat te ljubavi prema ovome što radimo - kaže Džeko. 

Dodala je da joj je drago što je dio priče koja promovira ljepote BiH. 

- Zaista imamo lijepih i pozitivnih stvari koje se dešavaju u našoj zemlji. Žao mi je kada vidim toliko mladih ljudi koji odlaze. To postaje sve veći problem. Ovakve priče podsjećaju javnost da kod nas još uvijek ima prostora da se naprave lijepe i velike stvari - govori Amra.

Na naše pitanje zašto naziv „Ženske priče" te ima li utjecaja to što je nježniji pol u našoj državi možda u drugom planu, Amra odgovara: 

- Kod nas je dugo bio utjecaj patrijarhalnog sistema odgoja i još se to osjeti. Ali mislim da je pozicija žene u društvu iz dana u dan i iz godine u godinu sve bolja. Smatram da žene mogu biti ravnopravne i na istom nivou kao muškarci. Žena može sve, ali ne mora. Lijepo je dijeliti i ljubav i obaveze.

Edin i Amra Džeko - Avaz
Amra Džeko - Avaz
Dnevni avaz
Amra Džeko - Avaz
Edin i Amra Džeko - Avaz
+2

OREA nezaobilazna stanica

- Na projektu OREA radim svaki dan. To je još uvijek naša beba. Ponosni smo na činjenicu da raste iz dana u dan i da brojimo sve više članova. Postala je nezaobilazna stanica za sve one koji žele da pronađu neke od orginalnih stvari koje prave vrijedne ruke Bosanaca i Hercegovaca, ali i kreativaca iz regije - kazala je Džeko.

Najveća filmska priča

- Volimo ovu atmosferu Sarajeva. Svi mi koji smo iz BiH, treba da budemo ponosni na događaj kao što je SFF, najveća filmska priča u našem regionu. I traje punih 25 godina. Sarajevo diše drugačije - ističe Amra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.