ZVJEZDANA POSTAVA

Film Kventina Tarantina "Bilo jednom... u Hollywoodu" ruši sve rekorde gledanosti: U petak premijera u Sarajevu

Kritičari većinom imaju samo riječi hvale za ovaj prikaz zlatnog doba Holivuda

Piše: N. Aj. / Avaz.ba

21.8.2019

Scene iz filma - Avaz
Scene iz filma - Avaz
Scene iz filma - Avaz
Scene iz filma - Avaz
Scene iz filma - Avaz
+4

Publika u regionu s velikim nestrpljenjem dočekala je deveti film Kventina Tarantina (Quentina) "Bilo jednom... u Hollywoodu". Prethodni vikend gledaoci su u velikom broju pohrlili u kinodvorane širom Hrvatske, Srbije i Slovenije vidjeti najnovije ostvarenje kultnog reditelja.

U samo prva četiri dana prikazivanja film je pogledalo 27.435 gledalaca u Hrvatskoj, 26.000 u Srbiji i 15.000 u Sloveniji, što ga čini njegovim najgledanijim filmom u regionu Balkana.

U američkim kinima film je do sada zaradio skoro 115 miliona dolara i time za isti period prikazivanja prestigao dotadašnjeg rekordera "Nemilosrdne gadove", film koji je zaradio 103,9 miliona dolara, dok je ukupna zarada na svjetskim kinoblagajnama prešla 122 miliona dolara.

Kritičari većinom imaju samo riječi hvale za ovaj prikaz zlatnog doba Holivuda sa zvjezdanom glumačkom postavom predvođenom Leonardom Dikaprijom (DiCaprio), Bradom Pitom (Pitt) i Margot Robi (Robbie). Tome svjedoče i visoke ocjene koje film ima na uglednim web stranicama posvećenim filmu imdb.com (8,2) i rottentomatoes.com (85%).

I u našoj državi vlada "holivudmanija" s obzirom na to da su ulaznice za premijernu projekciju filma na zatvaranju "Open Air programa" 25. Sarajevo Film Festivala 23. avgusta rasprodate još prije početka Festivala, a za prve projekcije u svim bh. kinima od 24. avgusta već mjesec traži se karta više na blagajnama. 

Uz Dikaprija, Pita i Robi, u filmu uloge su ostvarili i Al Paćino (Pacino), Brus Dern (Bruce), Tim Rot (Roth), Timoti Olifant (Timothy Olyphant), Kurt Raserl (Russell), Dakota Fening (Fanning), Damijan Luis (Damian Lewis), Emil Hirš (Emile Hirsch), Džejms Mersden (James)... Ovo je ujedno i posljednja filmska uloga nedavnog preminulog glumca Luka Perija (Luke Perry).

“Bilo jednom… u Hollywoodu” vraća publiku u kasne šezdesete, u zlatno doba Holivuda. Radnja filma prati glumca Rika Daltona (Rick), kojeg igra Dikaprio, bivšu zvijezdu jedne vestern TV serije, i njegovog dvojnika Klifa Buta (Cliff Booth), kojeg utjelovljuje Pit, na putu pronalaska svog mjesta pod suncem u filmskoj industriji. Njihovo putovanje odvija se na vrhuncu hipi Holivuda, davne 1969. godine u Los Anđelesu. To su ujedno i posljednji trzaji zlatnog Holivuda te se Rik i Klif moraju boriti za svoj uspjeh u svjetskoj prijestonici filmske industrije koju više ne prepoznaju. Ali Rik ima poznatu komšinicu - Šeron Tejt (Sharon Tate), koju igra Margot Robi... 

"Con film", zvanični zastupnik studija "Sony" za BiH, donosi ovaj svjetski hit „Bilo jednom... u Hollywoodu“ u bh. kinodvorane, i to multipleksima "Cinema City" u Sarajevu, "Cineplexx Palas" u Banjoj Luci, "Cinestarima" u Banjoj Luci, Tuzli, Mostaru i Bihaću, "Ekranu" u Zenici, Andrićgradu i Višegradu te u kinima u Prijedoru, Foči, Trebinju, Busovači, Maglaju, Bijeljini, Brčkom, Tesliću i Doboju. U narednom periodu obići će veći broj gradova u BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.