POP DIVA

Jelena Karleuša podijelila fotografiju pa poručila: Vrijeme je da mislimo na našu djecu

Skrenula pažnju na važnost prašume

Jelena Karleuša upozorila na važnost šume. Instagram

E. Š.

23.8.2019

Srbijanska pjevačica Jelena Karleuša poznata po objavljivanju provokativnih fotografija na društvenim mrežama, ovog puta je iznenadila javnost.

Naime, prašuma Amazon, "pluća svijeta" gore u plamenu. Prošle sedmice NASA je objavila satelitske snimke na kojima su prikazani koji su dijelovi Brazila, Paragvaja i Bolivije pogođenih požarima i dimom.

Prema podacima koje je objavio Nacionalni institut za svemirska istraživanja (INPE) početkom ove sedmice, šumski požari u Brazilu porasli su za više od 80 posto ove godine.

INPE je od četvrtka objavio da su satelitske snimke uočile 9507 novih šumskih požara u Brazilu, uglavnom u slivu Amazonije, domu najveće tropske šume na svijetu koja se smatra ključnom za suzbijanje klimatskih promjena.  

Pop diva, iako ovih dana odmara u Opatiji, skrenula je pažnju na važnost prašume.

- Šume Amazona su pluća već napaćene planete i u plamenu su već sedmicama. Amazonska šuma, koja proizvodi 20 posto kisika za planetu, gori u plamenu već sedmicama, a da svjetski mediji o tome ne izvještavaju. Ova "pluća naše planete" gore u požaru izazvanim od strane ljudi. Vrijeme je da mislimo na našu djecu i njihovu budućnost - kazala je pop diva. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.