PLAVA KRV Bit će predstavljen na Brodveju

Iduće godine stiže mjuzikl o neprežaljenoj princezi Dajani

Muziku je napisao klavijaturist grupe „Jon Bon Jovija", Dejvid Brajan

L. K. P. / Avaz.ba
25.08.2019 22:43

Princeza Dajana: Odlučila se za sopstveni put

Foto: Arhiv

Mjuzikl jednostavnog naziva "Dajana", o tragično preminuloj britanskoj princezi koja je „uzdrmala" kraljevsku porodicu i odlučila se za sopstveni put zbog čega je postala bezvremena i neprežaljena, iduće godine će biti postavljen na pozorišnoj sceni Brodveja.

Muziku je napisao klavijaturist grupe „Jon Bon Jovija", Dejvid Brajan (David Bryan), koji je 2010. godine osvojio dvije nagrade Toni za scenski šou „Memphis", dok je glavna uloga dodijeljena Dženi de Val (Jeanni de Waal), pozorišnoj glumici koja je nastupala u brodvejskim predstavama „American Idiot" i „Kinky Boots", piše BBC.

Kraljevska porodica

O pokojnoj je princezi glumica rekla:

- Djelovala je tako da su se zbog nje svi osjećali posebno, bez obzira na to kojeg su staleža. Mislim da tu njenu osobinu svi želimo slaviti.

Uloga princa Čarlsa (Charles) dodijeljena je glumcu Roiu Hartramfu (Roe Hartrampf), a sam mjuzikl će uz puno muzike dočarati ponašanje paparaca, život s Vindsorima (Windsor), vezu Dajane o kojoj se šuškalo s Džejmsom Hevitom (James Hewitt).

„Hollywood Reporter" piše kako mjuzikl sadrži brojne muzičke brojeve potrebne za hit predstavu. Kritičarka Deborah Vilker (Wilker) izjavila je:

-Premda će se članovi kraljevske porodice vjerovatno naljutiti na glumce koji ih na pozornici prikazuju polugole i u krevetu, britanska javnost na tome neće zamjeriti.

Premijera mjuzikla održat će se 2. marta iduće godine u pozorištu Longacre, a službeni datum početka prikazivanja je 31. marta. Nije poznato hoće li se predstava u dogledno vrijeme prikazivati i u Velikoj Britaniji.

Nesretno djetinjstvo

Iako su je mnogi nazivali "princezom iz naroda", pokojna Dajana Spenser (Spencer) rođena je u aristokratskoj porodici. Bila je loša učenica i povučena djevojčica nesretnog djetinjstva, ali je oduvijek, kažu prijatelji, imala osjećaj da će njena sudbina biti posebna i drugačija.

-Nikad u životu roditelji mi nisu rekli da me vole ili me čvrsto zagrlili. Eventualno bih dobila poljubac u obraz - rekla je Dajana koja je zbog toga cijelog života žudjela za ljubavlju.

Sve je počelo da se mijenja kada je upoznala princa Čarlsa.

Bio je 19 godina stariji i zabavljao se s njenom sestrom Sarom, ali je ubrzo počeo da zavodi 19-godišnju Dajanu. Čarls i Dajana viđali su se na neformalnim druženjima. On je nakon njene sestre imao niz djevojaka, ali bi u Dajaninom društvu uvijek na nju obraćao pažnju.

Korijeni Spensera

Dajanin otac, Džon (John) Spenser, po kojem je Dajana naslijedila titulu lejdi, potiče iz jedne od najstarijih britanskih plemićkih porodica. Spenseri "korijene" vuku još iz 14. vijeka. Osim Dajane, poznati član porodice Spenser je i Vinston Čerčil (Winston Churchill). Spenseri su grana kraljevske porodice Stjuart čiji su članovi svojevremeno vladali i Škotskom i Engleskom između 14. i 17. vijeka.

Komentari

NA VRH