LEGENDE

Žena po kojoj je nastala kultna pjesma “Bijelog dugmeta”: O Selmi se brine unuka Lana, godine su učinile svoje

Pjesmu joj posvetio Vlado Dijak, koji je bio zaljubljen u nju

Bebek i Borić: Dugogodišnje poznanstvo. Facebook

Piše: N. Ajnadžić

27.8.2019

"Selma, na ulasku u voz ti htjedoh reć’ nešto nježno, što izaziva pozor. Al’ rekoh samo zdravo, Selma, i, molim te, ne naginji se kroz prozor...”, stihovi su jedne od najljepših ljubavnih pjesama koju je napisao Vlado Dijak.

Tužna priča

Istinita, a tužna priča. Te 1949. godine Dijak nije imao hrabrosti da Selmi Borić prizna da je zaljubljen u nju pa je napisao pjesmu koju je “Bijelo dugme” snimilo 1974.

Prekjučer je ta ista Selma proslavila 90. rođendan, a Željko Bebek, kao skoro svake godine, posjetio je u njenom zagrebačkom domu dobru prijateljicu i čestitao joj. I mi smo htjeli razgovarati sa Selmom, koju je ova pjesma načinila kultnom, ali nam rekoše da nije u stanju mnogo razgovarati. Godine su učinile svoje. 

Ipak, jedina Selmina unuka Lana Krišto izrazila je zahvalnost što se interesiramo, a Bebek nam je iz svoje perspektive opisao susret.

- Ipak smo Selma i ja poznanici dugo godina, skoro pola stoljeća. Naravno da znam kad joj je rođendan. I vrednujem tu jednu lijepu životnu situaciju koju je ona proživjela i kako je proživjela. A na određen način veoma je vezana za subkulturu koja je kroz pjesmu “Selma”, odnosno kroz njeno ime, egzistirala kako tada, tako i danas. Uživam u tome što sam na neki način sudionik njenog života i ovog doživljaja – iskren je Bebek. 

Dodao je da se i Selma obradovala njegovoj posjeti.

- Naravno da sam i ja na vezi s Lanom i dogovaramo se o svakom koraku, vodeći računa i o privatnosti i o godinama. Nastojimo da to bude u krugu njihove porodice, a ja kao njihov gost. Godinama imamo kontakt, kao i zajedničke nastupe na televiziji ranije. Selma je na početku moje karijere bila čak i na pozornici s nama kad smo promovirali naše prve albume u Skenderiji, u “Domu sportova” u Zagrebu... – kaže Bebek. 

quote
<p>Selma&nbsp;<span style="background-color: initial;">je iz Zenice i potječe iz čuvene porodice Borić, ali već dugi niz godina živi u Zagrebu.&nbsp;</span></p>

Željko Bebek i Selma Borić. Facebook

Krasan užitak

Ističe da su to sve lijepi događaji kojih se oni podsjete.

- To je jedina moguća tema naših razgovora, što meni predstavlja krasan užitak. Drago mi je što je u dobroj kondiciji. Veoma je bistra i pametna žena, ali godine čine svoje. Moramo biti svjesni toga – kaže Bebek. 

Šta mi je rekao Dijak

Kad je Selma čula pjesmu “Bijelog dugmeta”, sjetila se kako joj je Dijak nosio kofer pa je o tome govorila prije nekoliko godina.

- Pomogao mi je da uđem u voz u kojem je prozor bio slupan i onda mi je rekao: “Selma, ne naginji se kroz prozor” – ispričala je svojevremeno Selma. 

Selma s unukom Lanom. Društvene mreže

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.