JET SET

Weltschmerz novo osvježenje na muzičkoj sceni

Muzika je jedan od medija kojim se žele izraziti

Al. H. /Avaz.ba

31.8.2019

Weltschmerz. Arhiv

Weltschmerz je bend potpuno drugačiji od drugih bendova. Umjesto članova benda, govori muzika. Promoviraju vid stava, kritike, romantizma, svijesti koliko smo nesretno nemoćni i sretni u isti mah kada sretnemo sebi slične. Muzika je samo jedan od medija kojim se Weltschmerz želi izraziti. Bend kao i svaki drugi ima nukleusa, autora tekstova i muzike, a to je Ahmet Vranjkovina, koji je i idejni tvorac. Nakon benda “Pikova Dama” koji je trajao desetak godina u Frankfurtu i imao stotine svirki i koncerata u Njemačkoj, Ahmet je odlučio 2016. godine da se potpuno posveti autorskom radu kada je i okupio ekipu muzičara za Weltschmerz. Na prva tri singla su svirali na bass gitari Alen Ekmečić, Denis Amitović (gitara), Dino Olovčić (klavijature) i Jasmin Efendić na bubnjevima. Postava će vjerovatno varirati od stila i potreba, što znači da će biti eksperimentisanja. 



Gitarista Weltschmerz-a. Arhiv

- Pjesma Razuma rub je mnogima poznata kroz interpretaciju Blavorsa, koju sam ustupio Golo Mirzi za festival u Osijeku, gdje su osvojili drugo mjesto. Međutim, želja je bila da se pjesma Razuma rub snimi aranžmanski kako je i zamišljena u iskonu. I evo devet godina kasnije, pjesma je završena. Snimana je u studiju Lacrima kod Kristijana Salihovića, a zatim i u Pavarotti centru u Mostaru. Animirani Spot za pjesmu potpisuju Anaid Mekić i Davor Ilinčić, naši talentovani momci, bivši studenti ALU Sarajevo. Šanse za uspjeh na bh. muzičkoj sceni ima dok god sudija ne odsvira kraj (smijeh). To nije ni bitno, jer muzika je još uvijek umjetnost, a tu nema kvantiteta niti natjecanjanja koje se možda nameće samo po sebi. Naše javno mnenje je profilisano muzikom koja je takva kakva je, a što opet može da okupi dovoljan broj "heretika i desperadosa" posasti šunda i kića, da podrže nešto drugo, neki vid alternative...  

Bend će raditi singl po singl,spot po spot i onda to zaokružiti u jednu formu albuma. Nakon toga biće planirane svirke uz video vizualizaciju. Kada bi birao žanr,vjerovatno ne bih mogao da pobjegnem od muzike kroz koju sam se afirmisao, a to je Sisters of Mercy, Laibach, Mizar, P.Floyd i Doorsi...neki synth 80-tih J.M.Jarrea uz progresivnije gitare - kazao je Ahmet.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.