JEDNOM BALERINA, UVIJEK BALERINA

Znam gdje živim i koji vjetrovi pušu

Deseti festival od 19. do 25. septembra

Papo: Mnogi nisu svjesni ugleda našeg festivala u regionu i svijetu. Avaz

Piše: Lejla Karahmet - Pujagić

19.9.2019

Deseti, jubilarni Balet Fest bit će održan od 19. do 25. septembra, a Sarajevo će tih dana biti regionalni centar plesne umjetnosti. Ovaj festival, iako mali, iznimno je važan za kulturni život naše zemlje, istakla je koreografkinja, balet-majstor i pedagoginja i direktorica Edina Papo (61). Ipak, u razgovoru za „Dnevni avaz“ otkrila je da nije očekivala da će Balet Fest potrajati deset godina



Lijep glas

Iako je nedavno obilježila 40 godina rada i ozvaničila svoj odlazak u penziju, ona smatra da umjetnik nikad ne miruje i da će sada raditi više nego ikad.

Sa samo devet godina postala je članica Baletnog studija Narodnog pozorišta Sarajevo, a već sa 16  imala je repertoar u svojim nogama. Školovala se na prestižnoj Akademiji ruskog baleta Vaganova u Sankt Peterburgu i stekla zvanje magistrice umjetnosti baleta.

Još nekoliko dana ostalo je do početka jubilarnog Balet Festa. U kakvom ozračju očekujete početak festivala i šta može očekivati publika?

- Sarajevo je postalo mjesto odmjeravanja kreativnosti baletnih umjetnika. Drago mi je da iz drugih sredina ljudi dolaze zbog Balet Festa. Isto tako, naši gosti na festivalu odnose lijep glas po svijetu o festivalu, Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Ove godine gledaoci će uživati u predstavama različitim po žanru, što je važno zbog naše publike, koja ima izbor prema afinitetu. Gosti iz Španije „Andro“, u izvođenju Pilar Andujar, Srbije „Carevo novo odelo“ Bitef Dance Company i Slovenije „Dr. Živago“ u izvođenju SNG Ljubljana prvoklasni su događaji. Također, dvije izložbe, "Riki Levi - prva sarajevska balerina" i "Umjetnost Homo ludensa", od kojih je svaka za sebe posebna i inovativna. O značaju naših prvakinja i prvaka Baleta govorit ćemo na konferenciji posvećenoj baletnoj klasici i baletu "Žizel" kroz historiju Baleta u NPS-u. Ne zaboravljamo i učešće naših umjetnika iz Sarajeva koji će se sjajno uklopiti kao muzičko-scenski performans u galeriji "Novi hram". Želim unaprijed da  zahvalim svim umjetnicima zbog svega dobrog što će dati i ostaviti našem gradu i zemlji.

Nije malo onih koji bi rekli - koga još danas zanima balet, šta Vi kažete na to?

- Ples nam omogućava da se povežemo sa svojim unutrašnjim bićem kroz moć pokreta i zvuk muzike. Zato mislim da ima puno onih koje zanima balet, a one koje ne zanima balet će zaintrigirati u pozitivnom smislu.


Posao i život


Koliko je bitan entuzijazam pri organizaciji ovakve jedne kulturne manifestacije i u ovakvom okruženju kao što su Sarajevo i Bosna i Hercegovina?

- Mnogi nisu svjesni ugleda našeg festivala u regionu i svijetu. Znam gdje živim i koji vjetrovi pušu. Balet Fest je dokaz da se čuda dešavaju uz mnogo rada, entuzijazma, hrabrosti i energije i... prstohvat sreće. Naš tim je vrlo mali, svi radimo sve i tako punih deset godina.

 I danas kada prođete ulicama Sarajeva, plijenite pažnju, kažu - jednom balerina, uvijek balerina.

- Jednom balerina, uvijek balerina. Zahvalna sam roditeljima, porodici i svima onima koji su me podržavali u mom poslu i životu. Sretna sam što imam ljude koji me razumiju, koji su tu i koji me poznaju kakav sam čovjek.

 Šta je, prema Vama, najveće bogatstvo jedne osobe?

- Umijeće odgoja je bogatstvo, posvećenost, iskrenost, dobročinstvo. Bogatstvo je naći zlatnu sredinu u životu kakvim danas živimo i gdje živimo.



Tri riječi

 Kako biste sebe opisali u tri riječi?

- Na ovo pitanje teško je odgovoriti. Bolje je možda da ove tri riječi kažu drugi o meni.

Nježna i moćna

Kakva su Vaša predviđanja što se tiče budućnosti sarajevske baletne scene?

- U Bosni i Hercegovini baletna umjetnost ima tradiciju dugu skoro 70 godina. Nisam sigurna da se prema nježnoj, moćnoj, važnoj, grani umjetnosti kakav je balet, sistematički prilazi u njenom daljnjem postojanju. To ne znači da nje nema u Bosni i Hercegovini, no supstanca baleta je vrlo osjetljiva na turbulencije u kakvim danas opstaje. Imamo očite signale da je balet i baletna profesionalnost u Sarajevu u krizi. Ja se ipak nadam da će budućnost biti dobra, ali vrijeme će pokazati hoće li se moje nade ostvariti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.