NAUČNO DOKAZANO

Loše ste volje: Donosimo vam spisak pjesama od kojih će vam se sigurno popraviti raspoloženje

Nakon ljeta i godišnjih odmora, dolaze tmurniji dani koji često mogu izazvati neraspoloženje i depresiju kod mnogih ljudi

Slušanje muzike pozitivno utječe na raspoloženje. Ilustracija

Piše: E. Maslo / Avaz.ba

16.9.2019

Nakon ljeta i godišnjih odmora, dolaze tmurniji dani koji često mogu izazvati loše raspoloženje i depresiju kod mnogih ljudi.

Brojna istraživanja pokazala su kako slušanje muzike pozitivno utječe na raspoloženje, a jedno od njih provedeno je na kanadskom Univerzitetu ''McGill'', koje je dokazalo kako brži ritmovi izazivaju bolje raspoloženje i čini nas sretnijima. 

Doktor Džejkob Jolij (Jacob) s jednog holandskog univerziteta analizirao je komentare slušalaca na 50 hitova koji su obilježili posljednjih pet desetljeća, a koji se odnose na muziku koja im podiže raspoloženje.

U nastavku donosimo popis pjesama koje podižu raspoloženje.

Pjesma "Don’t Stop Me Now" grupe "Queen" našla se na čelu liste pjesama koje najviše podižu raspoloženje. Kako je pojašnjeno, naučno dokazano je da hit legendarnih britanskih rokera pozitivno utječe na raspoloženje slušalaca.

Na drugom mjestu je grupa ABBA s pjesmom "Dancing Queen".

"The Beach Boys" imaju hit koji se našao na trećem mjestu liste pjesama koje podižu raspoloženje u dugim jesenjim i zimskim danima. Simbolično, pjesma nosi naziv "Good Vibration".

Slavni američki pjevač Bili Džoel (Bily Joel) s pjesmom "Uptown Girl" nalazi se visoko na ovoj listi.

Pjesma "Eye of the Tiger" zauzima petu poziciju na listi.

"The Monkees" s numerom "I'm a Beliver" neće vam dozvoliti da upadnete u stanje depresije.

"Girls Just Want To Have Fun" Sindi Loper (Cyndi Lauper) pokreće val energije, naučno je dokazano.

Bon Džovijev (Jovi) hit ""Livin' On a Prayer" iz 1986. godine pustite kada ste umorni, ljuti, nervozni i za tren će vam se promjeniti raspoloženje.

Veliki hit "I Will Survive" Glorije Gejnor (Gaynor) prije 41 godinu osvojio je svijet, a i danas je aktuelna te ocijenjena kao pjesma uz koju vam dan može biti uspješan i sretan.

"Walking On Sunshine" nalazi se na zadnjem mjestu ovog popisa, ali s energijom i ritmom u svako doba dana i noći može utjecati na vas da čovjek bude dobre volje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.