GODIŠNJICA SMRTI

Crna princeza jugoslavenskog roka bila zarobljena u mreži narkomanije: Umrla kao beskućnica u 43 godini

Potpuno nemoćna i osamljena, posljednje godine života provela je u napuštenoj garaži

Piše: N. Aj. / Avaz.ba

19.9.2019

Magi, klavijaturistica grupe "Ekatarina Velika". Arhiv

Margita Stefanović Magi, klavijaturistica grupe "Ekatarina Velika", umrla je na jučerašnji dan, 18. septembra, prije 17 godina, u 43. godini. Duge crne kose i nevjerojatne harizme, bila je ikona novog vala i rok muzike osamdesetih, a mnogi smatraju da je bila prva i posljednja rok heroina s područja bivše Jugoslavije.

Nadimak Crna princeza dobila je i od fanova, ali i muzičkih kritičara. Bila je dio beogradskog boemsko-umjetničkog kruga, kojem su pripadali i ostali članovi ove grupe. Bila je i pokretačka energija benda - umjetnička duša.

Stefanović: Bila pokretačka energija benda. Arhiv

Neuspjeli pokušaj

Težak život je imala, a od princeze došla je do beskućnice.

Naime, sve njene uspjehe godinama je pritiskala borba s teškim narkoticima, koja je postala još intenzivnija kada joj je 1996. umro otac. Pokušavajući da ih se oslobodi, prodala je porodični stan i u predgrađu Beograda kupila dva manja. Ostatak novca iskoristila je za putovanje u Indiju. 

Želja da u dalekoj zemlji u potpunosti promijeni način života bila je još jedan neuspjeli pokušaj pa je po povratku kući povukla nove teške poteze. Prodala je oba stana i ubrzo potrošila sav novac te postala beskućnica.

Crna princeza jugoslavenskog roka. Arhiv

Stalno traženje

- U mom normalnom, stabilnom životu najnestabilniji dio sam upravo ja. I to ne zbog kakve psihičke ili ne znam kakve nestabilnosti, već zbog stalnog traženja u svim mogućim oblastima umjetnosti i života - kazala je svojevremeno Stefanović.

Potpuno nemoćna i osamljena, posljednje godine života provela je u napuštenoj garaži u predgrađu Borča, a zatim u skloništu za beskućnike na Voždovcu. Bila je osuđena na milost prolaznika, humanitarnu pomoć i mrvice hrane koje su joj s vremena na vrijeme donosili njeni fanovi.

Iza nje nije ostalo ništa materijalno, ali je ostalo muzičko naslijeđe koje nikad neće biti zaboravljeno.

O Magi se i danas govori u superlativu. Arhiv

Zaražena HIV-om

Šest godina poslije njene smrti, u knjizi Aleksandra Ilića "Vrati unatrag" javnosti je prvi put potvrđen i podatak da je, zbog intravenoznog korištenja narkotika, Magi bila zaražena HIV-om.

O Crnoj princezi jugoslavenskog novog vala govori se u superlativu i danas. Napaćena duša jedne žene koja je samo voljela život...

Vodila borbu s teškim narkoticima. Arhiv

Otišla je tiho, sama, u uvjetima koji su bili daleko ispod ljudskog dostojanstva. Nekada najblistavija zvijezda jednog undergrounda, zarobljena u mreži narkomanije, završila je na dnu. 

Iza sebe je, ipak, ostavila mnogo. Na njenim taktovima omladina i danas odrasta, a albumi “Katarine II” i “Ekatarine Velike” danas su možda i više cijenjeni nego u vrijeme kad su se pojavili. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.