LOS ANĐELES

Dodijeljene nagrade Emi: "Igra prijestolja" najbolja drama, "Černobil" dominirao kao mini serija

E. Ma. / Avaz.ba

23.9.2019

Bili Porter - Avaz
Džudi Korner - Avaz
Džejson Bejtmen - Avaz
Fibi Voler-Brižd - Avaz
Sa svečane ceremonije - Avaz
+3

Na svečanoj ceremoniji u Los Anđelesu sinoć je održana 71. dodjela Emi nagrada, a za najbolju dramu proglašena je serija "Igra prijestolja", koja, uprkos rekordnim nominacijama, nije ostvarila očekivani uspjeh.

Ipak, dvije velike nagrade pripale su ovoj dramskoj seriji. Glumac Piter Dinklidž (Peter Dinklage) pobijedio je u kategoriji za najbolju sporednu mušku ulogu u dramskoj seriji, u kojoj je serija imala još dvije nominacije.

Ovo je četvrti put da je ova epska fantazija proglašena najboljom na malim ekranima. 

Najbolja režija za dramsku seriju otišla je u ruke Džejsona Bejtmena (Jason Bateman), tvorca hvaljene serije "Ozark".

Nagradu u kategoriji komedije osvojila je serija "Lutalica" (Fleabag). Ova serija je donijela i najviše iznenađenja, kada je sinoć odnijela tri nagrade. Osim one za najbolju komediju, glavna glumica i scenaristkinja "Lutalice" Fibi Voler-Brižd (Phoebe Waller-Bridge)odnijela je nagrade za najbolji scenarij i režiju komedije. 

Za najboljeg glumca u dramskom žanru proglašen je Bili Porter (Billy, "Poza"), a za glumicu Džodi Komer (Jodie Corner, "Ubiti Evu").

Najbolja sporedna glumica u dramskoj seriji je mlada nada Džulija Garner (Julia) iz serije "Ozark".

Najbolja mini serija je "Černobil". Ovogodišnji HBO hit odnio je i nagradu za najbolji scenarij za mini seriju ili film, dok je reditelj "Černobila" Johan Renk (Renck) dobio nagradu za režiju u toj kategoriji.

Najbolja glumica u mini seriji je Mišel Vilijams (Michelle Williams, "Fosse/Verdon"), dok je Džarel Džerom (Jharrel Jerome) ostavio najjači utisak na žiri svojom ulogom u "Kada nas vide" (When They See Us) o petero tinejdžera iz Harlema čiji se život pretvori u pakao kada ih lažno optuže za brutalni zločin. 

Za sporedne uloge u komedijama Emi su dobili Aleks Borstajn (Alex Borstein) i Toni Šalhob (Tony Shalhoub), koji oboje igraju u seriji “The Marvelous Mrs. Maisel”. U ovoj komediji pojavili su se i glumci Luk Kirbi (Luke Kirby) te Džejn Linč (Jane Lynch), koji su oboje dobili nagrade za najbolje gostujuće glumce u serijama punim humora. 

Za najbolji rijaliti program proglašena je serija s LGBTQ+ tematikom "Queer Eye".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.