BUNTOVNIK BEZ RAZLOGA

Džejms Din bio je najveći frajer, a volio je samo jednu ženu

Njegov stil kopirali su mnogi, mijenjali se, a ženama je postao ideal muškarca kakvog žele pored sebe

L. K. P. / Avaz.ba

1.10.2019

Džejms Din: Njegov stil kopirali su mnogi - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

-Sanjaj kao da ćeš živjeti zauvijek, živi kao da ćeš umrijeti danas – legendarna je rečenica koju je govorio Džejms Din (James Dean). Na jučerašnji dan prije 64 godine, u saobraćajnoj nesreći poginuo je glumac koji je snimio samo tri filma, ali je i to bilo dovoljno da uđe u legendu, da se o njemu stvori mit, da se po njemu nazove pravac i stil - "Buntovnik bez razloga". Bio je i prvi glumac koji je posthumno nominiran za nagradu Oskar.

U septembru 1955. završio je snimanje svog trećeg filma "Div". Nekoliko dana poslije, 30. septembra, vozio se Kalifornijom u novom Porscheu Spyderu, bio je obožavatelj trkaćih automobila. Planirao je voziti "Salinas" utrku, a s njim je u autu bio i njegov mehaničar Rolf Virterih (Wütherich). Dobio je i kaznu zbog prebrze vožnje, a do kobnog sudara s drugim automobilom došlo je u blizini gradića Kolamea. Navodno je Din svom mehaničaru rekao: "Taj lik mora stati, vidjet će nas." No, nije stao. Sudar je bio frontalni, a od jačine sudara, Din je slomio vrat i na mjestu umro.

Tada se rodila i legenda o prokletstvu tog automobila. Bilo ih je samo 90, a jedan je "morao" imati i Din, koji je bio opčinjen utrkama.

Navodno su svi oni koji su bili u kontaktu s nekim od dijelova, doživjeli saobraćajnu nesreću, neki su i poginuli. Krajem 1960. taj je Dinov automobil bio izložen na izložbi u sklopu sigurnosti u prometu, a nakon što je ukrcan na kamion i krenuo prema Los Anđelesu, "misteriozno" je nestao i gubi mu se trag.

Milioni su bili šokirani smrću glumca pa su počele i teorije zavjere. Jedan od njih bila je da je živ, ali toliko unakažen da se povukao u osamu. Njegovu nadgrobnu ploču ukrali su dvaput.

Njegov stil kopirali su mnogi, mijenjali se, a ženama je postao ideal muškarca kakvog žele pored sebe. O njegovoj seksualnosti i i stilu raspravlja se i danas. A njemu su, kažu priče, rijetke mogle odoljeti pa tako ni Merilin Monro (Marilyn Monroe), Džudi Garland (Judy), Džoen Kravford (Joan Crawford) i Elizabet Tejlor (Elizabeth Taylor). Džejmsu je, pak, najviše značila italijanska glumica Pijer Anđeli (Pier Angeli). Ona mu je bila velika ljubav, a nekoliko je razloga bilo protiv njihove veze, koja je bila kratka.

Možda je upravo to "zabranjivanje" te ljubavi buntovnika Džejmsa i privuklo toliko Italijanku. Njenoj majci nije bio drag, jer nije bio katolik, a ni njegov stil i reputacija nisu pridonijeli prihvatanju. I agenti iz filmskog studija odgovarali su ga od te veze i braka. I sam joj je priznao da nije za brak, a ubrzo nakon njihovog prekida, Anđeli se 1954. zaručila za pjevača Vinsa Damona (Vince Damone). Te su se godine i vjenčali, a Dina su ostavili slomljenog, to ga je dotuklo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.