O JEDNOJ SERIJI

"Breaking bad" - Fromova anatomija ljudske destruktivnosti

Džesi Pinkmen (Aron Paul) i Valter Vajt (Brajan Kranston). Agencije

Piše: K. KEŠMER

20.10.2019

Milioni ljudi u prošli petak su kao u groznici čekali da otkuca 20 sati i da se na platformi „Netflix“ počne emitirati film – „El Camino“. Za sve one koji su gledali seriju „Breaking bad“ to je nešto što se propustiti ne može.

San koji prelazi u moru

Nije prvi put da određeno filmsko ostvarenje bude iščekivano. Za razliku od mnogih serija koje su dugo najavljivane, reklamirane i tako izazvale grozničavo čekanje i euforiju, “Breaking bad” je potiho ušao u domove i zarazio ogroman dio svijeta. Ali, ne radi se o običnoj američkoj seriji.  

„Breaking bad“ je mnogo više od toga. Osim što je kreator Vins Giligem (Vince Gilligam) napisao genijalan scenarij, režijski ga odradio perfektno, „Breaking bad“ je slika jedne Amerike, jednog sna koji se pretvara u noćnu moru ili, kako je to napisao Miljenko Jergović, “Breaking bad” je moderna bajka.

Radnja je u suštini jednostavna – srednoškolski profesor hemije Valter Vajt (Walter White) obolijeva od raka pluća i poziva svog problematičnog učenika Džesija Pinkema, sitnog dilera, da zajedno počenu „kuhati“ metamfetamin.

Valter želi zaraditi novac koji će ostaviti porodici (trudnoj supruzi i sinu koji boluje od dječije paralize). Džesi je mlad i njega vodi želja da bude bogat i utjecajan krimos.

Cijelu situaciju dodatno komplicira to što Valter svojoj porodici ništa ne govori, a još mu je i šura detektiv DEA-a (Agencije za suzbijanje narkotika).

Kao profesor hemije Valter, naravno, pravi izvanredan metamfetamin koji se vrlo brzo proširio tržištem i postao veoma tražen. To mu, naravno, donosi novac, ali i probleme.

Film “El Camino” je nastavak serije. Nastavak koji je serija zaslužila. Možda nije ono što se od njega očekivalo, ali je sasvim dovoljno da zadovolji „gladne“ oči svih nas koji smo bili u depresiji kada je serija završena. Većina ju je gutala.

Ono što zakiva pred ekrane nije sama priča serije (koja je, naravno, izvanredno urađena), već i psihološki i karakterni razvoj glavnih junaka.

Valter je prosječan Amerikanac, s prosječnom plaćom, kreditom za kuću, automobilom. Vodi u suštini dosadan, porodični život. Bolest i želja da svojoj porodici osigura život nakon njegove smrti gura ga u kriminal.

Ali, Valter tu ne staje. Kako dolazi novac, kako se biznis širi, kako njegov „proizvod“ postaje prepoznatljiviji na ulici, Valter od dosadnog profesora hemije postaje hladni, proračunati i beskrupulozni mafijaš.

Više mu nije novac u prvom planu (jer ga ima dovoljno) već moć i širenje biznisa. Džesi, kojem je to prvobitno bio san, polako postaje neko ko Valtera sputava jer mu se savjest budi.

Upravo taj karakterni obrat, odnosno to što je iz epizode u epizodu vidljiv, fascinira.

Diskusija je otvorena

Sam naziv serije, koji je preveden kao „Na putu prema dolje“, ukazuje na trasu puta koji su sebi postavili Valter i Džesi. Crnohumoristička krimi serija postaje epska destrukcija, kakvu je sam From opisivao u „Anatomiji ljudske destruktivnosti“. 

Ono što je ipak van raspreve jeste da je serija prikaz onoga što se može desiti odnosno onoga što se dešava, ali i nečega što je nemoguće.

Treba li zaboravljati pojedinca i prepuštati ga da se sam za sebe snalazi jer nije moguće svakome ugoditi, ili treba izaći van sistema i zakovanih pravila pa svakom pojedincu prići na njemu potreban način?

Da je Valter dobio adekvatnu zdravstvenu zaštitu, da je imao adekvatno životno i penziono osiguranje, bi li morao krenuti putem očajnika i kuhati drogu? Bi li Valter postao hladan baš kao i njegova droga „ice meth“?

Bi li Džesi bio takav mladić da mu se kroz obrazvoni sistem posvetilo više pažnje? Da mu je pružena još jedna šansa za normalan život i posao?

Ne znamo. „Breaking bad“ je otvorio diskusiju.

Pismo Entonija Hopkinsa: Prava šekspirijanska ili antička tragedija

Zanimljivo je da je glumački velikan Entoni Hopkins (Anthony Hopkins), nakon što je „maratonski“ odgledao cijelu seriju, uputio pismo glumcu Brajanu Kranstonu, koji glumi Valtera Vajta.

- Nikad nisam gledao ništa slično. Briljantno! Vaša uloga Valtera Vajta je najbolja glumačka izvedba koju sam do sada vidio! Znam da je dosta zajeb..cije i sr.nja u ovom poslu i počeo sam da gubim vjeru u bilo šta realno.

Od nečega što je počelo kao crna komedija, da se pretvori u labirint krvi, destrukcije i pakla. Prava šekspirijanska ili antička tragedija.

Hvala vam. Ovakva vrsta posla / umjetnosti je rijetka i kada se jednom pojavi, onda je epopeična i vraća povjerenje u posao – napisao je između ostalog Hopkins


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.