OTVORENO

Tarik Filipović: Mislio sam da se ovo dešava samo u filmovima

Anica Jurilj osuđena uvjetno na godinu zatvora, a da bi se odbranila, optužila glumca za seksualno uznemiravanje

Filipović: Manje me boli, ali ostaju ožiljci. Arhiv

Piše: N. Ajnadžić / Avaz.ba

28.10.2019

 Dvije i po godine nakon što su Tarik i Lejla Filipović podigli optužnicu protiv kućne pomoćnice Anice Jurilj, priča je konačno dobila epilog. Općinski sud u Zagrebu nepravomoćno je Jurilj osudio na godinu zatvora. Ipak, presuda neće biti izvršena ukoliko ona u naredne tri godine ne počini isto ili slično djelo.

Nešto prestrašno

Nijedan odlazak na sud nije ugodan, a za glumca i TV zvijezdu sigurno je bilo stravično zbog činjenica da je Jurilj radi odbrane ustvrdila da je Filipović seksualno uznemiravao. Da stvar bude još gora, pojedini portali nesmotreno i netačno su to prenijeli kao pokušaj silovanja.

U razgovoru za “Dnevni avaz”, Filipović je iskreno govorio o svemu tome i priznaje da mu je pao kamen sa srca.

- Uvjetnu kaznu je dobila jer je niko prije nas nije tužio, a znamo da je pokrala desetak porodica. Nekima je vratila novac. Drago mi je što je njena slika objavljena da ljudi znaju koga da ne puštaju u kuću. Nisam iznenađen presudom, očekivao sam ovakav ishod. Ona je kriva i priznala nam je, potpisala, plakala i molila za oprost. Nakon što se godinu nije oglasila po pitanju naknade štete, okrenula je priču. Izmislila je tu gnjusobu, od koje se ježim kad samo pomislim. Posebno me povrijedilo to što su brojni bh. portali vijest prenijeli kao da sam optužen za silovanje, riječ od koje mi je muka. Niti sam optužen za takvo nešto, a posebno ne za silovanje. To mi je prestrašno. O silovateljima mislim kao sav normalan svijet, sve najgore – govori nam Filipović.

U više navrata istakao je da su ga strašne optužbe u medijima najviše povrijedile.

- Idemo dalje! Ona nam je ukrala uspomene. Nije stvar materijalne vrijednosti, nego principa. To su uspomene koje sam dobio po rođenju, prije 47 godina sitne dukate od tetki, koje su djeca dobila, suprugin nakit, vjenčano prstenje... Sve što je nama emotivno puno značilo. Nastavit ću lično u građanskoj parnici da se borim protiv nje. Važno mi je to da je ovom presudom, ustvari, sve što je ona izrekla proglašeno lažnim. Malo mi je laknulo, ali ne mogu vratiti te brojne napise u kojima se moje ime povlačilo – kaže glumac.

Jurilj i bračni par Filipović na jednom od ročišta. Pixsell

Mini serija

Dodaje da je mislio kako takve stvari postoje samo u filmovima.

- Uvijek se sjetim tatinih rečenica: „Ko hoće slagati, hoće i ukrasti. Ko hoće ukrasti, nastavit će s gorim stvarima“. Tako da na takve osobe treba uprijeti prstom. Daj Bože da joj to bude zadnja krađa u životu – rekao je Filipović.

Supruga Lejla i on su, kaže, na istim valnim dužinama.

- Zgroženi smo oboje. Zapitali smo se čime smo mi to zaslužili da nam se ovako nešto događa. Neko izmisli naivnu, osnovnuškolsku priču i nalijepi vam etiketu. Sada, kada je gotovo i kada znaš o kakvim ljudima se radi, manje me boli, ali ostaju ožiljci. Ovo je priča za skandinavsku mini seriju. A volio bih da sam je gledao na TV-u, a ne proživio – zaključuje Filipović.

Šta čovjek podnijeti može

- Kada sam bio mlađi mislio sam da nikada u životu neću ići na sud, a i zašto bih, živim normalno, nikome ne radim zlo... I onda ti se dogode takve stvari. Još kad ništa ti nisi kriv, a moraš ići, davati izjave... To je stvarno gubljenje vremena i živaca. Tačno ono „Sačuvaj Bože šta čovjek podnijeti može“ – kaže Filipović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.