AVAZ NA SETU

Pjer Žalica nakon 15 godina snima novi film: Ne mogu vjerovati da radim svoj posao

Samim tim što imamo Miru Banjac, to je kao da radimo sa svojom filmskom mamom

Piše: N. Ajnadžić / Avaz.ba

29.10.2019

Ni sam Pjer Žalica ne može vjerovati da je počeo snimati svoj novi film - „Koncentriši se, baba“. To je radni naziv filma sjajnog bh. reditelja čije je posljednje ostvarenje „Kod amidže Idriza“ svjetlost dana ugledalo prije punih 15 godina.

Admir Glamočak - Avaz
Glumci vježbaju prije snimanja - Avaz
Uvježbavanje teksta - Avaz
Uvježbavanje teksta - Avaz
Žalica: Valjda sam ostario i omekšao - Avaz
+7

Vlada demokratija

- Ne mogu da vjerujem da radim svoj posao. Toliko je vremena prošlo... Tako da ovo doživljavam vrlo emotivno. Zato mi je drago što je sve tako dobro, što se osjećamo opušteno, što radimo u fantastičnoj atmosferi – govori nam Žalica na setu, gdje je ugostio ekipu „Dnevnog avaza“.

Lokacija Despića kuće, odnosno „Vile Atelier“, u glavnom gradu BiH ima historijski značaj, a upravo je ona izabrana za set ostvarenja o posljednjim danima mira u Sarajevu, priču ispričanu kroz crni humor. U kući, na brdima pored grada, broje se i posljednji dani porodice koja se raspada uz samrtnu postelju majke...

Svjedočili smo maestralnoj glumi Admira Glamočaka i Vedrane Božinović, koji, između ostalih, igraju u ovom filmu. Žalica, koji potpisuje i scenarij, tvrdi da na setu vlada demokratija.

- Kada sam posljednji put radio s ovako velikom ekipom više dana, bio sam poznat kao reditelj koji ima striktan red i pravila. Sada, valjda kako sam ostario i omekšao, radim mnogo opuštenije, manje imam potrebu da dominiram. Samim tim što imamo Miru Banjac, to je kao da radimo sa svojom filmskom mamom, jer malo je ostalo iz te generacije toliko velikih ljudi. To je nešto što se ne može dogoditi dva puta u životu – iskren je Žalica.

Ekipa, priznaje nam, film zove „Baba“.

- Vrlo je moguće da će se tako zvati. Međutim, to ne zvuči baš dobro na engleskom i drugim stranim jezicima. Planirao sam da, kada iduće godine završim film „Praznik rada“, krenem s ovim projektom. Ali, okolnosti su se sklopile, nasreću – otvoren je Žalica.

Dok smo vodili kratak, ali ugodan razgovor sa bh. rediteljem, pored nas su Glamočak i Božinović, koji glume brata i sestru, vježbali replike za narednu scenu.

- Prekrasno je da se snima film u Sarajevu. To je uvijek veliki praznik. Divno je što radim s Pjerom. Otkako sam dobila „treatment“ da pročitam, dakle dok još nije ni bio scenarij, naglas sam se smijala – kazala je Božinović.

Ističe da je beskrajno duhovit, tačan i smješten u vrijeme koje je zapravo samo „background“ svega, a govori mnogo više o nama kakvi smo nego o vremenu u kojem živimo.

- Volimo za sebe reći da smo dobri ljudi. Mislim da se treba nad time zamisliti, a vrijeme u kojem živimo je takvo, teško ga je mijenjati, tako da se trebamo prilagoditi – smatra Božinović.

Rijetko jedem

Glamočak je, također, bio vidno raspoložen.

- Budući da reditelj blizu mene sjedi, sve je odlično. Super sve ide, veselimo se. Divna je atmosfera na snimanju, kolege su mi super, tako da se onda može i reditelj podnijeti. Rijetko jedem, Žalica nas mori glađu. Šalim se, jedemo kad moramo – kroz šalu nam govori Glamočak.

Ne krije da je lako igrati ulogu kada su replike pisane tako kao da ni on ne bi drugačije rekao.

- To je, kada se radi s Pjerom, odlično. Imaš utisak da je baš pisano za tebe i da to ne može niko drugi. Daje ti startnu sigurnost da se kasnije možeš poigravati s partnerima, a kada imaš odlične partnere, onda to više nije posao, nego radost. Ipak, imam tremu svaki put kao da sam jučer izašao s Akademije. Svaki posao radim kao da ga prvi put radim. Prije prvog dana snimanja cijelu noć sam budan bio, kao budala. Ali, onda dođeš... i vidiš da ipak, kao, nešto i znaš – kaže Glamočak.

Sa seta odlazimo s velikom željom da film uskoro gledamo na velikim platnima.

Žalica: Radim svoj posao - Avaz
Dio seta "Kontroliši se, baba" - Avaz
Reditelj nadgleda snimanje - Avaz
Opušten razgovor glumca i reditelja - Avaz
Dio ekipe na setu - Avaz
+7

Ogromna privilegija

- Ekipa je fantastična. Naprosto imamo fantastične glumce. Nije lako napraviti podjelu. Tu govorim i regionalno, ali naročito mislim na glumce s kojima mi živimo, s kojima smo se školovali, s kojima dijelimo sve. Ogromna je privilegija to za reditelja i olakšanje – kaže Žalica, dodajući da će snimanje završiti polovinom novembra, nakon čega će odmah ići u postprodukciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.