PLAVA KRV

Asistentica britanske vladarice objavljuje knjigu: Kraljica, stilistkinja i ormar

Otkriva drugu stranu britanske vladarice, njen odnos prema modi, estetici i stilu, a sve je nastalo uz pristanak kraljice

Piše: L. KARAHMET-PUJAGIĆ

3.11.2019

Kraljica Elizabet, Ana Vintur i Anđela na Sedmici mode u Londonu. Agencije

Svaki potez i putovanje britanske kraljice Elizabete II (Elizabeth) protekao je pod budnim okom javnosti. Svejedno, o životu kraljice ipak se mnogo toga ne zna. Njeni zaposlenici opisuju je kao skromnu vladaricu, uvijek nasmijanu i vedru, a mnogo će se toga otkriti i u novoj knjizi „Druga strana novčića: Kraljica, stilistkinja i ormar” njene najbliže saradnice Anđele Keli (Angela Kelly).


Educiranje u palači

Autorsko djelo kraljicine desne ruke, kada je u pitanju izgled i odijevanje, uskoro će biti objavljeno. Ova 51-godišnja Britanka, rodom iz Liverpula već skoro dvadeset godina stoji iza nevjerovatnih kraljicinih kreacija. Posao u kraljevstvu dobila je davne 2002., a kraljica je primjetila još dok je radila kao spremačica britanskog veleposlanika u Berlinu.

Nakon što joj se pružila prilika da svoj staž nastavi u britanskom kraljevstvu, Keli se nije ni sekunde dvoumila. Prihvatila je posao i započela svoje educiranje u palači. Danas je osoba od povjerenja, s titulom kraljevske stilistice i lične asistentice 93-godišnje kraljice, a u palači je nazivaju kodnim imenom AK47.

U svojoj novoj knjizi otkriva drugu stranu britanske kraljice, njen odnos prema modi, estetici i stilu, a sve je nastalo uz pristanak kraljice.

Za časopis „Hello“, Keli je otkrila neke kraljicine tajne, koje su u knjizi. Naime, kada je 1953. krunisana Elizabeta II. poput svih svojih prethodnika trebala je izraditi službeni portret koji će visiti u palači. Njena želja bila je da to bude nešto formalniji portret od ostalih, te izrazila želju da svoje ruke stavi u džepove. S takvom idejom nisu se složili ni fotografi, ali ni kraljicina majka, koji su joj ukazali da je tako nešto potpuno neprimjereno.

Kraljica Elizabeta jedna je od najfotografiranijih ljudi na svijetu, ali tek sada zadovoljna je snimljenim materijalom. Na svom posljednjem snimanju, kraljica ponosno pozira s rukama u džepovima na haljini od tvida.



Broj 36


Zašto se uvijek pojavljuje u upečatljivim bojama, već je poznato. Na taj način kraljica se ističe iz mase, te se cijelo vrijeme može pratiti njeno kretanje i pozicija. Osim toga poznato je da uvijek bira isti model cipela i torbica, te da se drži onoga što joj je udobno i što joj dobro stoji.

Istovremeno Keli priznaje da je upravo ona ta koja svojoj poslodavki bira cipele te ih prije kraljice, ona razgazi kako bi bile udobnije. Na sreću obje nose isti broj 36. Prema riječima njene bliske saradnice, kraljica je jedna vrlo skromna osoba. Iako živi u dvorcu s ukupno 775 soba, većinu vremena koristi svega nekoliko prostorija. Uglavnom su to njena spavaća soba, garderoba, kupaonica, te soba za sastanke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.