PLAVA KRV U BIH

Iza kulisa posjete švedske prestolonasljednice: Trijumf ljubavi nad konvencijama

Njemački “Bild” pohvalio sarajevsko izdanje princeze Viktorije

Princeza Viktorija. Pixell

Piše: L. Karahmet-Pujagić

10.11.2019

Prestolonasljednica Kraljevine Švedske, princeza Viktorija (Victoria) i njen suprug Danijel Vestilng (Daniel Westling) boravili su proteklih dana u našoj zemlji. Kako je nevedeno u saopćenju Ambasade Švedske u BiH, ova posjeta predstavljala je jednu od dvije koje princeza obavlja svake godine.

Uprkos tehničkim problemima koje su imali prije polijetanja aviona, princeza Viktorija i njena pratnja nisu htjeli odustati od svog cilja, a svrha posjete je poboljšavanje odnosa naše zemlje i Kraljevine Švedske.

Fokus je bio na temama koje se tiču klime, okruženja, održivog razvoja, inovacija i preduzetništva, kao i mladih.

Dodala pramenove da posvijetli kosu 

Prinčevski par se tokom dvodnevne posjete u bh. prijestonici susreo sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom. Prošetali su Baščaršijom, posjetili Begovu džamiju, posadili drvo u parku Koševo i posjetili Muzičku akademiju u Sarajevu.

Princeza Viktorija u toku godine posjeti dvije zemlje, a jedna od njih je ove godine bila Bosna i Hercegovina.

Posjeta buduće švedske kraljice našoj zemlji dogovorena je još u oktobru na sastanku o budućim državnim posjetama koji su njen otac, kralj Karl XVI Gustaf, kraljica Silvija (Silvia) i Viktorija održali sa ministricom vanjskih poslova Anom Linde (Anna).

Kako je najavljeno, princeza prestolonasljednica i njen suprug imat će u narednom periodu više službenih putovanja, jer švedski kralj namjerava da preda više nadležnosti svojoj nasljednici na tronu. Ovom posjetom bavili su se i inozemni mediji, a među njima i njemački “Bild”, koji se, doduše, više fokusirao na njen stajling.

Njemački “Bild”, koji u stopu prati sve pripadnike evropskih monarhija, analizirao je princezin stajling koji je odabrala za jesenje dane u Sarajevu. Pohvalili su njen izbor garderobe, kao i frizuru, a primijetili su da je dodala nekoliko svjetlijih pramenova da osvježi svoju smeđu boju.

Učio pravila  otmjenog ponašanja 

Iako je princeza po rođenju, Viktorija je pohađala državnu osnovnu školu i gimnaziju. Po prirodi avanturističkog duha, raspuste je koristila da putuje po svijetu i uči strane jezike.

Za Danijela Vestlinga, svog bivšeg ličnog trenera, koji je poslije vjenčanja postao princ Danijel, vojvoda od Vestergotlanda, udala se 19. juna 2010. godine. Vezu su počeli početkom 2002., a njihova vjeridba je objavljena 24. februara 2009.

Veza princeze i Danijela, porijeklom iz jednog sela u centralnoj Švedskoj, ocijenjena je kao trijumf ljubavi nad konvencijama. Bez kapi kraljevske krvi, Danijel je osvojio srce mlade princeze nakon što joj je postao velika podrška u životu, a poznato je i da joj je pomogao da pobijedi anoreksiju. Švedska javnost bila je uvjerena da ova veza neće potrajati, a kralj je svima stavio do znanja da se ne slaže s izborom kćerke. Par je, međutim, ostao zajedno. U međuvremenu je Vestling promijenio imidž, pohađao časove historije i stranih jezika, učio pravila otmjenog ponašanja i dvorske etikecije kako bi se što bolje uklopio u kraljevski svijet pa ga je kralj, na kraju, prihvatio.

Vjenčali su se na isti datum kao i Viktorijini roditelji Karl XVI Gustaf i Silvija. Njihovo vjenčanje, koje je u medijima opisivano kao “najveće evropsko kraljevsko vjenčanje još od vjenčanja princa od Velsa i lejdi Dajane Spenser (Diana Spencer) 1981. godine”, donijelo je švedskoj kraljevskoj porodici novi rast popularnosti.

Ceremoniji u najstarijoj crkvi u starom dijelu švedske prijestonice prisustvovalo je skoro 1.000 pripadnika kraljevskih porodica i uglednih ličnosti iz cijelog svijeta. Svaki od nasljednika švedske kraljevske porodice - Viktorija, njen brat Karl Filip i sestra Madlen (Madeleine) - danas je u braku s osobom koja nije plave krvi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.