AMERIČKI SAN

Bosanka voditeljica na TV STL u Americi: Zanimaju me kontroverzne teme

Prvi angažman imala u novinama „Suburban Journal“

Keranović: Obavlja posao producentice i voditeljice. Privatna arhiva

Razgovarao: Adi HODŽIĆ

9.11.2019

Dževada Keranović, porijekom iz Sanskog Mosta s adresom u Americi već 15 godina, voditeljica je i producentica na STL televiziji u St. Luisu. Nju je prevođenje za sedmičen novine „Suburban Journal“ dovelo do TV kamera i dugogodišnjeg angažmana.

Keranović je za naš list otkrila kako je izgledao njen put do mikrofona, prvo onog na televiziji a onda i onog muzičkog mikrofona na sceni. Naime, ona se pored svih obaveza koje ima bavi i muzikom, a naročito je kako ističe zaljubljena u sevdah.

Sasvim slučajno

Kako je došlo do toga da postanete voditeljica i producentica u Americi?

- Do moje pozicije producentice i voditeljice je došlo sasvim slučajno. U vrijeme kada sam radila za agenciju „International Institute“, koja se inače bavi sponzorstvom izbjeglica i migranata iz cijelog svijeta pružila mi se prilika da se pridružim lokalnoj TV stanici STL TV što mi je velika čast.

Imali ste podršku i tadašnjeg gradonačelnika St. Luisa?

- Tadašnji gradonačelnik Fransis Slej (Francis Slay) je smatrao potrebnim da s obzirom na veličinu naše zajednice na lokalnoj TV stanici, koja je inače pod upravom gradske vlade, emitiraju programi namijenjeni za naše ljude na našem jeziku. U vrijeme pisala sam i prevodila članke u novinama „Suburban Journal“, čija je uprava također namijenila dio za naše ljude i nazvali ga „Bosanska stranica“. Iz toga svega i raznih poznanstava iz tog kruga ljudi je i meni stigla ponuda za STL TV gdje radim od 2004 godine.

Volim sevdah

 Postoji li neki TV format koji priželjkujete?

- Meni je rad na televiziji i bavljenje muzikom od početka bio „side gig“. Nešto poput hobija. Željela bih da na našoj televiziji mogu da radim neku emisiju sa kontroverznim temama o koruptivnim političarima i ljudima iz gradske uprave... Međutim naša TV stanica je pod upravom gradske vlade i radimo samo emisije konzervativnog karaktera i bez miješanja u politiku.

Koliko često nastupate?

- Sa muzikom se bavim čisto iz ljubavi. U posljednje vrijeme zbog privatnih obaveza. S vremena na vrijeme obradim po neku sevdalinku sa Almirom Hukelićem Akom. Uskoro ćemo završiti još jednu, što mi je izuzetno drago a inače najviše volim sevdah.

 Suprug mi je prioritet

 Kako uspijevate uskladiti obaveze prema televiziji i muzici, a da privatni život ne trpi?

- Obaveze uskladim po prioritetu. Prioritet je ja i suprug i naše obaveze pa sve ostalo. Interesantno je da se za sve nadje vremena.

 Prevodilac Safeta Sušića

Keranović je prije nekoliko godina za vrijeme priprema bh. reprezentacije u St.Luisu bila zadužena kao zvanični prevodilac Safeta Sušića na njegovim pres-konferecijama koje je održao prije i poslije utakmice protiv Obale Slonovače. Ona je tada svojim izgledom zaintrigirala mnoge medije koje je interesiralo sve o našoj ljepotici.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.