KOLIJEVKA HIP-HOPA

Frenkie za "Avaz" nakon snimanja albuma u Americi: Ovo je kraj naše priče

„20/20“ izlazi 20. decembra

Piše: N. Ajnadžić / Avaz.ba

12.11.2019

Frenkie, Kontra i Indigo. Promo

FM JAM trojac - Adnan Hamidović Frenkie, Zlatan Hajlovac Kontra i Mirza Rahmanović Indigo završit će 2019. objavljivanjem albuma „20/20“, i to 20. decembra. Oni su nedavno boravili u Los Anđelesu, gdje su snimili treći zajednički album.

Savršeni uvjeti

- Ovo je finalni album naše trilogije. Prvi album „Putanja“ veoma je dobro prošao, a sniman je u Berlinu. Bili smo zadovoljni, odlučili smo da drugi album „Egzil“ snimamo u Tokiju. Nakon toga, bilo je logično da izaberemo treći kontinent i završili smo u Americi. Za nas to ima simbolike, jer je hip-hop krenuo iz Amerike, to je država iz koje dolazi ova kultura. To je najbolji način da zatvorimo krug. Imali smo savršene uvjete za rad u studiju u Santa Monici. Imali smo i pomoć tamošnjih ljudi oko snimanja i miksa. Momci su bili oduševljeni našim načinom radom, brzinom i efikasnošću, iako nisu razumjeli naše tekstove – govori nam Frenkie. 

Za njega je to, kako kaže, prejako iskustvo i šlag na tortu.

- Kompletan album smo snimili i smiksali za 15 dana. Napravili smo tri videospota, ali i dokumentarac.

Tako smo radili i u Berlinu i Tokiju. Išlo je mnogo lakše, došli smo spremni.... Imamo i pjesmu „20/20“ i ona nam je favorit. Poruka te pjesme je da donosimo rep iz budućnosti, da zadajemo novi trend, da idemo ukorak s vremenom, konstantno razmišljamo i idemo naprijed – kaže reper.

Dodaje da se mnogo stvari veže za sam naziv albuma. Prvenstveno zato što izlazi 20. decembra, potom nastupa 2020. godina, a poklapa se i sa 20. godišnjicom FM JAM-a.

- Za sada je ovo finalni album nas kao trojca. Zlaja i ja pripremamo solo albume za iduću ili onu tamo godinu, ne znamo kad ćemo stići.

Trilogija je sada kraj priče. Nećemo prestati nastupati i raditi zajedno, ali u ovoj postavi trenutno planiramo pauzu – iskren je Frenkie.

Smatra da rep muzika s naših prostira ne zaostaje za američkom.

- Došlo je do obrata, naša tradicionlna muzika se infiltrira u svjetski hip-hop i druge žanrove. Sada smo mi ti koji zadaju tempo – kroz smijeh kaže Frenkie.

Angažirani tekstovi

Dodaje da na albumu ima i društveno angažiranih tekstova. 

- Ali smo se držali toga da to bude konstruktivno, motivacijski, dodirujemo se naših tema, svakodnevice, problema. Ali, nije pljuvanje destruktivno i depresivno nego shvatamo da je to naša realnost, ali pokušavamo da to upakujemo u pozitivnu poruku. Hop-hop je živ, nikad nije bilo bolje – zaključuje Frenkie.

Finale "Raplike" u Zetri

- Ova godina je stvarno bila naporna. I knjiga „Koraci“ je objavljena, milion nekih stvari, put u Los Anđeles. Čim smo se vratili, krenuli smo s „Raplikom“. Pomažem oko toga, bio sam i u Zagrebu i u Beogradu, sve gledao. Drago mi je da ima toliko posla i interesiranja i da hip-hop ima novu publiku i muzičare. Nadam se da ću poslije decembra imati i malo vremena da se odmorim. „Raplike“ su fantastično prošle.

U subotu se družimo u Zetri, ograniziramo ozbiljan event, gdje će biti finalisti iz regije, a mi ćemo nastupati, kao i brojni gosti. A onda „Brownsugar“ afterparti – kaže Frenkie.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.