600. IZDANJE

Adis Deljković: Pišem roman o iskustvima iz Gaze i Zapadne obale

Živimo u svijetu gdje su vanjska i unutrašnja politika povezane

Deljković: Redovno smo izvještavali iz Iraka. Privatna arhiva

Razgovarala: N. Ajnadžić

16.11.2019

Urednik magazina „Global“ i vanjskopolitičke redakcije BHT 1 Adis Deljković obilježava jubilej ove emisije. U utorak, 19. novembra, u 21 sat na BHT 1 bit će emitirana 600. epizoda „Globala“.

Čar profesije

Već četrnaest i po godina postoji ova emisija, koju opisuju kao magazin o dešavanjima u svijetu, s brojnim reportažama poput onih iz Gaze, Zapadne obale, Japana, Saudijske Arabije i gotovo svih evropskih prijestolnica. Deljković je od početka angažiran na tom projektu, a nedavno je bio i u Iraku.

- „Global“ je ustvari emisija s najdužim kontinuitetom u informativnom programu BHT 1. Ponosan sam na to da smo već od samog početka stekli povjerenje brojnih gledalaca u BiH, ali i u inostranstvu, gdje nas bh. dijaspora gleda. U to sam se uvjerio i kada snimamo reportaže i imamo pozitivne reakcije gledalaca – govori nam Deljković.

Jeste li nekada osjetili zasićenje?

- Od prvog „Globala“ koji je emitiran u februaru 2005. do danas dio sam magazina, kao urednik emisije i novinar. Upravo zbog toga što nisam isključivo urednik i prezenter, nego obavljam i reporterske zadatke, koji i predstavljaju najveću čar ove profesije, nisam osjetio zasićenje nakon svih ovih godina.

Prema Vašim iskustvima koliko vijesti iz svijeta danas zanimaju publiku u BiH? 

- Itekako ljude zanima šta se dešava u svijetu. Trudimo se da na kvalitetan i profesionalan način približimo vanjskopolitičke teme našim gledaocima. Relevantni gosti govore o događajima sa svjetske scene i na osnovu reakcija gledalaca znamo da publiku u našoj državi interesuje vanjska politika, a koju je danas teško odvojiti od unutrašnje s obzirom na to da živimo u globaliziranom svijetu, u kojem je sve povezano.

Šira publika

Prilikom jednog od naših prethodnih razgovora spominjali ste pisanje romana o iskustvima iz Gaze i Zapadne obale.

- To je roman koji predstavlja spoj onoga što sam doživio i vidio tokom boravka u pojasu Gaze i Zapadnoj obali i dijelova istraživanja na kojima sam radio tokom pripremanja magistarskog rada „Teroristička dimenzija izraelsko-palestinskog sukoba“. Nadam se da će ta kombinacija biti interesantna široj čitalačkoj publici. Dugo već pripremam taj rad i volio bih imati još više vremena kako bih se posvetio pisanju kako bi naredne godine roman mogao ići u štampu.

Nedavno ste bili u Iraku. Koliko je zapravo teško ili lagano biti izvještač sa takvih mjesta?

- Tokom desetak dana imao sam priliku posjetiti Bagdad, Kerbelu, Nedžef i Samaru. Osim sigurnosnih rizika, s obzirom na to da u ovim dijelovima Iraka još ima aktivnih pripadnika ISIL-a koji povremeno izvode terorističke napade, dodatna otežavajuća okolnost je bila i jedna vrsta vanrednog stanja koje vlada zbog krvavih antivladinih protesta. U Irak smo došli samo nekoliko dana nakon prvog talasa protesta u kojima je poginulo 150 ljudi. Pored restrikcija i blokade internet veza uspjeli smo redovno izvještavati za Dnevnike i magazin „Global“ i o protestima i o vjerskom skupu Erbeinu koji je okupio više od 15 miliona hodočasnika. O nekim drugim stvarima koji čine Irak, prostor nekadašnje Mezopotamije, jedne od kolijevki civilizacije, o historiji i trenutnom stanju u toj zemlji, gledaoci će imati priliku saznati više u reportaži iz Iraka u „Globalu“.

Sretan sam

- Ne bih rekao da imam neki san kada je novinarstvo u pitanju. U svakom slučaju sretan sam što radim posao koji volim i što imam grupu saradnika u „Globalu“ s kojima je zadovoljstvo raditi. To je ono što želim i u narednom periodu. A trenutnu ekipu „Globala“ čine novinar Mladen Džino, producentica Mirsada Pleho, realizator Igor Jovanović i montažeri Jelena Trapara i Mihael Crepulja, te naši dopisnici – kaže Deljković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.