LJUBAV DOLAZI PREKO STOMAKA

Ambasador Republike Italije u BiH Nikola Minasi: Italijana se ne pita kako jede špagete

Italijanskim turistima teško je pronaći tradicionalna domaća bh. jela u restoranima

Piše: N. Ajnadžić / Avaz.ba

18.11.2019

U sklopu sedme Sezone italijanske kulture u BiH od 18. do 24. novembra bit će održana „Sedmica italijanske kuhinje u BiH“. Širom naše države sedam dana bit će organizirani brojni događaji o temi italijanske gastronomije i delicija iz te zemlje.

Temelj kuhinje

Ambasador Republike Italije u BiH Nikola Minasi (Nicola) bio je domaćin u svojoj rezidenciji u Sarajevu konferencije za novinare, prikladno nazvane “Najukusnija konferencija”. Naime, zajedno s partnerima na ovom projektu te svojim kuharom, govorio je o gastronomiji svoje domovine te pokazao pripremu italijanskih jela. 

Osim toga, za “Dnevni avaz” je govorio upravo o jednoj od najpoznatijih kuhinja na svijetu te srušio tabue vezano za pastu i pizzu.

Minasi je jedan od onih diplomata koji su se posvetili kulturnom napretku i saradnji dvije države te je tokom mandata koji je preuzeo prije dvije godine najviše pažnje upravo tome posvetio. A bosanskim jezikom odlično vlada pa ga je većinu vremena koristio za komuniciranje s medijima, dok je u odvojenom razgovoru za “Avaz” ipak odlučio govoriti i na italijanskom, uz prevodioca.

- Zadovoljstvo mi je predstaviti “Sedmicu italijanske kuhinje u BiH”. Ovaj događaj će biti održan u čitavoj BiH, Sarajevu, Banjoj Luci, Trebinju, Tuzli, Zenici i Mostaru. Imat ćemo puno dešavanja. Tu će biti i šefovi kuhinja iz Italije – kazao nam je Minasi.

Neoficijelni moto, kroz šalu je dodao, glasi: “Živjeti na italijanski način!”

- Kuhinje Bosne i Hercegovine i Italije su slične. Dijelom zato što vi ovdje imate vrlo dobre namirnice i to je temelj italijanske kuhinje, ali i mediteranske, također. Zbog toga mislim da su bh. proizvodi i namirnice vrlo slični s italijanskim i da BiH može izvoziti mnogo proizvoda u Italiju – smatra italijanski ambasador.

Otkrio je i koje mu je omiljeno jelo iz domovine.

- Volim parmidžano. To je spoj patlidžana, sira parmesana i paradajza. To mogu jesti svaki dan, svake sekunde – kroz smijeh kaže Minasi.

Odgovorio je i na pitanje kako Italijani jedu špagete, kašikom i viljuškom ili samo viljuškom i time je odbacio svaku nedoumicu koju su možda Bosanci i Hercegovci imali.

- Kad jedem pastu, špagete jedem samo viljuškom. To se ne može pitati jednog Italijana – smiješeći se odgovara Minasi dok je za dodatak kečapa na pici rekao da se srećom nije susretao s tim zahtjevima.

Osim toga, istaknuto je da je u Italiji, jednoj od vodećih gastronomija u svijetu, bitno jelo, ali i ambijent i povod objeda. Osim namirnicama, pažnja se posvećuje i ljudima koji će kušati jelo, a na vrhu ljestvice su jednostavnost okusa i detalji.

Dok u našoj državi postoje restorani koji nude italijanska jela, ambasador Minasi i njegov kuhar istakli su da se pretežno sve završava na pizzi i pasti.

- Italija je zemlja u kojoj se također mnogo jedu i morski plodovi i divljač. Do nekoliko godina unazad nismo imali priliku da u BiH budu dostupne sve namirnice koje su danas. Sada pokušavamo da probudimo svijest kod ljudi kako to zaista treba da izgleda. A jedan od najčešćih zahtjeva jesu prekuhana pasta i prekuhana riža – kazao je kuhar Miran Karić.

Ambasador Republike Italije s partnerima. S. Saletović

Izvorna varijanta

Ipak, ambasador Italije kaže da mu je krompiruša omiljeno jelo u BiH, a odmah nakon nje ide burek. 

- Ali onaj ispod sača, ne obični. Bitno je da su obje kuhinje, i italijanska i bh., sjajne. Koriste se izvrsni i sastojci i proizvodi. Isto tako mislim, da je upravo to ta dobra strana jednog jela italijanskog i bh. jer se prepoznaje kvalitet u upotrebi sastojaka za određeno jelo. Mada vjerujem da je jednom turisti iz Italije, koji žele da proba specijalitete, tradicionalna domaća jela u BiH, teško im je pronaći u izvornoj varijanti u restoranu. Dom bh. porodica je ustvari mjesto gdje možete zaista te okuse i probati – ističe Minasi.

Smatra da je snaga italijanske kuhinje upravo njena jednostavnost i prilagodljivost određenim ambijentima koji se nalaze širom svijeta.

- To je možda i tajna naše gastronomije – zaključuje Minasi.

Kulinarski programi u Banjoj Luci i Sarajevu

Tokom trajanja “Sedmice italijanske kuhinje u BiH” četiri italijanska profesionalna kuhara putovat će po zemlji i zajedno s kolegama iz bh. restorana obogatit će jelovnik tipičnim jelom iz svoje regije. A 23. novembra bit će upriličeni kulinarski programi u Sarajevu i Banjoj Luci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.