PLES I ORKESTAR

Dječija baletna predstava "Šapat šume" spojila četiri škole iz oba entiteta BiH

Promovira univerzalne ljudske vrijednosti i predstavlja prirodne ljepote Bosne i Hercegovine.

Balet. Ilustracija

Piše: N. Aj. / Avaz.ba

19.11.2019

Jedinstvena bh. baletna predstava za djecu i mlade „Šapat šume“ bit će izvedena 3. decembra u 12 i 14 sati u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo na Grbavici te odmah sutradan u 11 sati i 13 sati.

Riječ je o prvoj domaćoj dječijoj baletnoj predstavi u pratnji dječijeg orkestra, u formi jednočinke sa trajanjem od 45 minuta. Rađena je po originalnom libretu Meline Alagić i Bojane Vidosavljević, a originalnu muziku komponirao je Moamer Balihodžić. U predstavi učestvuje 45 učenika u orkestru, 20 u horu i 15 u baletnom ansamblu.

Promovira univerzalne ljudske vrijednosti i predstavlja prirodne ljepote Bosne i Hercegovine. U predstavi glavne likove predstavljaju životinje bosanskohercegovačkih šuma, a predstava govori o značaju prijateljstva u životima svakoga. Ono što ovu predstavu čini zaista jedinstvenom je orkestarska pratnja, što inače nije uobičajeno za dječije predstave.

„Šapat šume“ producira "Muzički atelje u Bosni i Hercegovini", koji je do sada producirao najgledanije mjuzikle za djecu u BiH, i to mjuzikl „Kralj Lav“ i mjuzikl „Zaleđeno kraljevstvo“.

Predstavu vodi stručni tim sastavljen od producenta, koordinatora, profesora i baletnih umjetnika. U predstavi učestvuju združeni baletni ansambli, horovi i orkestri četiri muzičke škole: Osnovna muzička škola „Mladen Pozajić“ Sarajevo, Srednja muzička škola Sarajevo, Muzičko-obrazovni sistem "Basics škola", Istočno Sarajevo i Osnovna glazbena škola „Brotnjo“ Čitluk. 

Ovo je, kako navode, također, prvi put da su se četiri muzičke škole iz oba entiteta udružile da zajedničkim snagama omoguće zdravije, ljepše i kvalitetnije odrastanje, kako svojim učenicima, tako i djeci koja će gledati predstavu. 

Realizaciju projekta finansira Američka ambasada u Bosni i Hercegovini kao projekt od izuzetnog značaja za društveni i kulturni razvoj Bosne i Hercegovine, kao i od izuzetnog značaja za međuentitetsku i multinacionalnu saradnju djece i umjetnika iz Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.