LEGENDE

Prije 28 godina svijet je napustio Fredi Merkuri, jedan od najvećih, najtalentiranijih i najomiljenijih muzičara svih vremena

Do svoje smrti s grupom „Queen“ je snimio 14 studijskih albuma

L. K. P. / Avaz.ba

24.11.2019

Merkuri: odine 1987. saznao je da boluje od AIDS-a - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Legenda muzičar i pjevač grupe „Queen“ Fredi Merkuri (Freddie Mercury) umro je na današnji dan prije 28 godina, 24. novembra 1991. u 45. godini. Osim što je bio jedinstven po svom moćnom glasu i harizmatskoj ličnosti, imao je i značajnu autorsku ulogu, napisavši neke od najvećih hitova grupe, kao “Bohemian Rhapsody”, “Killer Queen”, “Somebody to Love”, “Don’t Stop Me Now”, “We Are the Champions” i “Crazy Little Thing Called Love”.

Merkuri je objavio i dva solo albuma, a na drugom “Barcelona” gošća mu je bila slavna operna diva Monserat Kabalje (Montserrat Caballé). Do svoje smrti s grupom „Queen“ je snimio 14 studijskih albuma.

Rođen je u državi Zanzibar, koja 1964. postaje dio afričke države Tanzanije, pod imenom Faruk Bulsara (Farrokh). Tanzanija mu je posthumno dodijelila nagradu za osobu koja je iz Tanzanije otišla u svijet i postigla veoma puno.

Majka Jer i otac Bomi porijeklom su bili Iranci koji su živjeli u Indiji. Fredi je pohađao englesku školu u Indiji, gdje je uzimao i lekcije iz sviranja klavira.

U Veliku Britaniju došao je s 18 godina i pohađao fakultet za umjetnost i grafički dizajn, što će se u karijeri grupe „Queen“ primijetiti na omotima albuma, te ponekad i na garderobi grupe. Fredi je izradio i poznati logo grupe.

U Engleskoj je upoznao Rodžera Tejlora (Roger Taylor) i Brajana Meja (Brian May), koji su zajedno s Timom Stafelom (Staffell) svirali u grupi „Smile“. Nedugo nakon toga Stafel odlazi i na njegovo mjesto dolazi Fredi i daje novo ime grupi. Nešto kasnije, nakon nekoliko neuspješnih basista, dolaskom Džona Dikona (John Deacon) konačno je 1970. osnovan jedan od najpoznatijih svjetskih sastava „Queen“.

S glasom nevjerovatnog opsega od čak četiri oktave, bio je jedan od najboljih vokala na tadašnjoj muzičkoj sceni te se ujedno i danas smatra jednim od najvećih vokala u muzičkoj povijesti.

Godine 1987. saznao je da boluje od AIDS-a, ali to nije javno priznao sve do 1991., dan prije smrti 24. novembra. Jedan od njegovih posljednjih nastupa uživo bio je u mjuziklu „Time“ u ''Dominion Theateru'' 14. aprila 1988. godine. Posljednji album „Innuendo“ grupe „Queen“ izašao je 1991. godine, dok je Fredi bio živ.

Legendarni pjevač je obožavao životinje, a mačke su u njegovom životu imale posebno mjesto. Čuvao ih je nekoliko u svom domu, a svojoj miljenici Delilah je čak posvetio i pjesmu “Innuendo” s istoimenog albuma. Umro je od upale pluća prouzrokovane HIV-om. I sada, nakon 28 godina od njegove smrti, Fredi se pamti po energičnom stilu nastupa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.